Video/ Haris Zahiragić pokazao fotografije stanova iz Buća Potoka koje je Vlada ponudila mladima

Vlada Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, ranije je objavilo nekoliko javnih poziva za rješavane stambenog pitanja mladih u Kantonu.

U svom izlaganju o Nacrtu budžeta za 2022. godinu, zastupnik Stranke demokratske akcije, Haris Zahiragić, dotakao se i ove teme.

U jednom trenutku pokazao je fotografije stanova koji su mladima nuđeni u Prijedorskoj ulici u Buća Potoku.

Subvencije stanova mladima nula maraka. Znam promijenila se paradigma, promijenio se i odnos, više nećemo davati subvencije nego sada investiramo u poticajnu predizgradnju, kako je to ministar epohalno najavio. Imam potrebu da dignem ove slike i vama kolege i građanima Kantona Sarajevo“, kazao je Zahiragić pokazujući fotografije.

Prokomentarisao je Zahiragić objekat koji je ponuđen na javnom pozivu.

Ovo je kuća u Prijedorskoj ulici u Buća Potoku, koje je zapravo naselje individualne gradnje, ili mahale. Neko je privatnu kuću, evo vidite bijela vrata, okruženje, kuće, prilaz okolo, nema garaže, neko se našao pametan da etažira taj individualni objekat, to je njegovo pravo, a onda da ga Vladi ponudi kao zgradu kolektivnog stanovanja, pa da ga Vlada na javnom pozivu ponudi našoj omladini“, dodao je Zahiragić.

Dotakao se i cijene kvadratnog metra tog objekta.

Znate po kojoj cijeni Vlada nudi mladima ovaj objekat? 2.400 KM za kvadrat, plus subvenciju od 25.000, ne mladima, nego investitorima. Jer ovo ne vrijedi, ovaj stan objektivno vrijedi 1.200 KM za kvadrat, ako se uopšte stanom može nazvati. Ako je to pristup budžetski i ove godine, a jeste, stambenoj izgradnji i podsticanju mladih ljudi za ostanak ovdje, onda se bojim da mladi neće imati želju ostati ovdje“, zaključio je on.