Kulturno-historijsko blago, kraljevski grad Jajce

Vodopad na rijeci Plivi

Veličanstveni vodopad, Malo i Veliko jezero na Plivi, utvrda u kojoj su stolovali bosanski kraljevi i fascinantna djela osmanlijske arhitekture su samo od nekih atrakcija koje možete posjetiti u Jajcu za kojeg se može slobodno reći da je muzej pod vedrim nebom.

Ako ste patriota, volite bosanskohercegovačke prirodne i kulurno-historijske ljepote i želite da ih upoznajete onda je Jajce prava opcija za vas!

Vodopad na Plivi, visok 21 metar, neće ostaviti nikog ravnodušnim i nalazi se u samom centru grada. Svrstan je u top 12 najljepših vodopada svijeta. Nadomak grada možete uživati u ljepotama Velikog i Malog plivskog jezera koja su pogodna za sve sportove na vodi. U XV vijeku ovaj grad je bio prijestolnica srednjovjekovne bosanske države, sve do osmanliskih osvajanja. 1461. ovdje je krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Na tom istom mjestu, dvije godine kasnije i pogubljen je naredbom sultana Mehmeda Fatiha. Tim događajem Bosna postaje sastavni dio Osmanskog Carstva.

U Jajcu je održano i Drugo zasijedanje AVNOJ-a 1943. godine, a pokrenuta je inicijativa da se grad svrsta na UNESCO-vu listu svjetske baštine.