Agarthi Comics – Svijet strip junaka u srcu Baščaršije

Da li se sjećate osjećaja kada ste iščekivali novo izdanje najdražeg stripa?! Rijetko koje dijete danas zna za taj osjećaj, te kako je zalutati u svijet strip junaka.
U srcu Baščaršije, Almir Šehalić vratio nam je dašak prošlosti i oživio priče iz djetinjstva mnogih, a sve to u doba ekspanzije društvenih mreža i digitalizacije.
Naš sagovornik nam otkriva kolika je zapravo čitanost stripova i kako se rodila ideja za osnivanjem prve bosanskohercegovačke striparnice.
Sve je započelo sa web shopom, a nakon toga krenulo je sa uvozom prvih izdanja iz Srbije i Hrvatske. Nakon velike potražnje pokrenuta je i izdavačka kuća te i striparnica a zatim štampanje i prevođenje prvih izdanja.

Nauka je pokazala da je strip deveta umjetnost i koliko je on značajan za razvoj ličnosti. Istraživanje u Engleskoj gdje je pored knjiga u biblioteci stavljeno i par stripova dokazalo je da je povećana potražnja i podizanje knjiga nakon tog postupka za 80 procenata.

Stripovi pozitivno utječu na odgoj djeteta, razvoj mašte te stvaranje razlike između dobrog i lošeg jer skoro svaki strip se tretira na taj način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)