Američki kongres izglasao opoziv Donalda Trumpa

Optužnicu za opoziv je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe. Navedene su 2 stavke kao razlozi pokretanja opoziva: zlouptreba ovlasti i opstruiranje rada Kongresa.
Za opoziv je glasalo 230 zastupnika – demokrati i jedan nezavisni zastupnik, dok je 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci i dva demokrata. Jedina suzdržana bila je Tulsi Gabbard, predstavnik demokrata. Tri zastupnika nisu pristupila glasanju.
Tek kada opoziv potvrdi Senat u kojem će se održati suđenje sa porotom sastavljenom od svih 100 senatora, Trump će biti smijenjen. Lideri Predstavničkog doma naći će se u ulozi tužilaštva, a predsjednik Vrhovnog suda John Roberts bit će sudija. Suđenje će se održati početkom iduće godine.
Šanse da bude smijenjen nisu velike jer republikanci imaju veliku prednost u Senatu.
Nakon glasanja je rekao da republikanci nikada nisu bili tako ujedinjeni kao što su sada te je dodao da nije zabrinut i da se zapravo dobro zabavlja. Nikada u američkoj historiji nije smijenjen ni jedan predsjednik na ovakav način jer da bi se to desilo, potrebna je dvotrećkinska većina u Senatu koji broji 100 članova. Dakle, 20 republikanaca bi moralo glasati za opoziv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)