Damir Arnaut podnio ostavke na funkcije potpredsjednika i člana Predsjedništva SBB-a

Aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Damir Arnaut, na današnjoj sjednici Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) dao je ostavke na funkcije člana Predsjedništva i potpredsjednika SBB-a.

Rušenje Vlade Kantona Sarajevo i sporazum predsjednika SBB-a sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem je razlog ove odluke. Arnaut je podržavao rad Vlade te smatrao da ona dobro obavlja svoj posao.

Podsjetimo, Izetbegović, Radončić i Komšić su u petak, 13.decembra, dogovorili zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali su i izvršili rušenje dosadašnje vlade u Kantonu Sarajevo.

Ovim sporazumom novi premijer Kantona će biti Mario Nenadić, SDA  će dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i DF dva dok će iz SDA biti izabran predsjedavajući Skupštine KS.

“Koalicija SDA-DF-SBB je sklopljena u maju i tada sam na predsjedništvu SBB jedini glasao protiv, jer smatram da je davanjem kontrolnog paketa SNSD-u i HDZ-u u Domu naroda, SDA obesmislila svaku priču o reformama u ovom mandatu. No, tada sam također rekao da mi je posebno bitno da se ničim ne smije dovesti u pitanje opstojnost Vlade KS, jer je to strateško pitanje, ne samo jer je ta Vlada uradila više nego ijedna vlada u BiH od Dejtona do danas, već i zato što opstojnost ove vlade ima implikacije za cijelu državu. Naime, Vlada KS je bila primjer vlasti po onoj američkoj Lincolnovoj izreci – vlada građana, od građana, za građane – i ta klica ima potencijal da se raširi po cijeloj zemlji. SDA zbog toga tu klicu – ili virus, kako to oni vide – hoće da satare u korijenu”, rekao je Arnaut za portal klix.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)