Demonstranti planiraju proteste na Badnjak u Hong Kongu

Antivladini demonstranti iz Hong Konga planiraju da organizuju okupljanja u glavnim trgovačkim centrima i skupove u popularnom turističkom okrugu na Badnjak u utorak, uprkos upozorenjima policije da će djelovati ako dođe do eskalacije tenzija.

Policija je saopćila da neće zatvoriti ceste u kvartu Tsim Sha Tsui, gdje se veliki broj ljudi tradicionalno okuplja na Badnjak kako bi uživali u božićnim dekoracijama.

Na internetskim forumima koje koriste demonstranti navodi se da se oni planiraju okupiti u različitim trgovačkim centrima na Badnjak, dok drugi planiraju marširati u Tsim Sha Tsui i čekati Božić u blizini rive.

Policija je uhapsila više od 6.000 ljudi otkad su protesti eskalirali u junu, među kojima je veliki broj pritvoren tokom nasilne opsade na Univerzitetu u Hong Kongu sredinom novembra.

Demonstranti protestuju od juna zbog, kako vjeruju, miješanja Pekinga u slobode koje su građanima Hong Konga garantovane u okviru pravila “jedna zemlja, dva sistema”, uspostavljenog poslije povratka kineske uprave 1997. godine.

Nezadovoljstvo demonstranata podstakle su i oštre policijske mjere, usmjerene protiv učesnika protesta. Kina demantuje optužbe i tvrdi da zapadne zemlje, među kojima Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, podstiču nemire.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)