HuffPost donosi listu najboljih filmova za 2019. godinu

Uskoro se bliži kraj ove decenije, obilježene  filmovima koji su postali i zasigurno će i ostati ogromni hitovi. Kada je riječ o najupečatljivijim kinematografskim djelima koje smo imali priliku pogledati ove godine, mnogi raspravljaju da li  “Joker”, priča u nesretnom klaunu koji nabavi pištolj, može podstaknuti nasilje među mladima i zašto mačke u “Cats” imaju bujna poprsja.

Međutim, HuffPost  je napravio listu “nepopularnih” filmova koji u sebi kriju umjetničku vrijednost i podjsjećaju nas na ljepotu filmske umjetnosti.

1.”Booksmart”

huffpost.com

“Booksmart” je razigrana, progresivna komedija u kojoj dvije tinejdžerice odluče da će konačno sudjelovati u partijanerskom načinu života svojih vršnjaka na noć mature.

2.”Ready or Not”

huffpost.com

“Ready or Not” je horor-komedija koja bi se najbolje mogla opisati kao smjesa 4 filma: “Clue”, “Hereditary,” “Succession” i “The Texas Chain Saw Massacre.” Radnja filma prati mladu čije se vjenčanje pretvori u noć smrti, ali film  ne shvata sebe ozbiljno, čime ismijava neke klasične scene iz horor filmova.

3.”The Lighthouse”

huffpost.com

“The Lighthouse” režisera Roberta Eggersa je psihološka drama koja se odvija 90-ih godina 19. stoljeća u Novoj Engleskoj. “The Lighthouse” će posebno dojmiti ljubitelje ovog žanra.

4. “One Child Nation”

huffpost.com

“One Child Nation” pomno istražuje i dokumentuje bolne efekte kineske  populacijske politike. Dokumentarac govori o kontoverznim dešavanjima, kao što su zakonom propisani abortusi, napuštena novorođenčad i razdvajanje blizanca po rođenju.  Film je vrlo tužan i uznemirujući, ali skreće pažnju na važne probleme u  današnjem društvu.

5. “The Irishman”

huffpost.com

Režiser Martin Scorsese se u filmu “The Irishman”  osvrće na  amreičku kulturu proteklog stoljeća i istovremeno gleda u budućnost, usredotočivši se na muškarce koji moraju da se suoče sa greškama iz prošlosti.

6. “Marriage Story”

huffpost.com

Ovaj film sa sobom nosi mnoge pouke. Radnja filma prati razvod  Nicole i Charlija i stavlja publiku “između dvije vatre”, konstantno odlučujući na čijoj su strani.

7. “Climax”

huffpost.com

Nijedna forma umjetnosti ne spaja ljepotu i nasilje dobro poput plesa.  Možda smo upravo zbog toga vidjeli više filmova o plesu sa nekom mračnom notom. “Climax” je film koji također mješa ljepotu sa tamom.

8.”Pain and Glory”

huffpost.com

Postoji određena transcendentalna vrijednost koju prenosi ovaj film. Publika prati život gej filmskog režisera koji se bori sa godinama, zdravljem, umjetničkom blokadom i ljubavnim problemima. Priča doživljava vrhunac na samom kraju, a gledatelj se osjeća preporođeno.

9.”Uncut Gems”

huffpost.com

“Uncut Gems” je film  čija se radnja odvija u New Yorku i u kojem publika posmatra život švercera skupocjenog nakita kojeg igra Adam Sandler i njegovu čitavu histeričnu, neharmoničnu okolinu .

10.”The Farewell”

huffpost.com

“The Farewell”  je priča o mladoj umjetnici koja se nosi sa odlukom svoje porodice da prešute dijagnozu raka njenoj baki. Film istražuje kompleksnost odluke da lažemo svoje voljene kako ih ne bismo povrijedili.

11.”Little Woman”

huffpost.com

“Little Woman” je osvježavajuća adaptacija 150 godina starog istoimenog teksta. Film priča o mladoj ženi koja ne želi da prihvati “ženstvene” vrijednosti koje joj društvo nameće i traži svoje mjesto  u svijetu.

12. “Portrait of a Lady on Fire”

Elegantna i nježna drama “Portrait of a Lady on Fire” je francuska romansa smještena podkraj 18. stoljeća. Heroinama ove ljubavne priče bilo je strogo zabranjeno da pokažu svoju strast. Ovaj film dovodi u pitanje društvene norme i propituje tradicionalne vrijednosti.

13.” The Hustlers”

huffpost.com

“The Hustlers” je film koji se fokusira na raspodjelu moći i kontrole, maskirajući to zabavnim, duhovitim rečenicama i pjevljivim soundtrackom. Podjendako je zabavan i pronicljiv.

14.”Her Smell”

huffpost.com

Ženska psihološka drama  je postala svojevrstan žanr u kinematografiji. Elisabeth Moss je pružila publici nevjerovatan performans ljutite, isfrustrirane punkerice.

15. “Once Upon a Time in Hollywood”

huffpost

Mnogi kažu da je ovo možda najbolji Tarantinov film ikada.  Ovaj film će vas osvojiti nevjerovatnim izvedbama glumaca, kalifornijskim duhom, ljubavnim trokutima, smrtonosnim oružjem i jos mnogo čim.

16. “Parasite”

huffpost.com

“Parasite” je film koji počinje kao bezbrižna  komedija, a pretvori se u napeti triler. Publika svjedoči kako siromašna korejska porodica sebično iskorištava imućnu porodicu, što je prikazano na vrlo duhovit i lagodan način. Međutim, poruka ovog filma je vrlo snažna i govori o problemima sa kojima se susreće svako kapitalističko društvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)