Kićo pita – Ko je pobjednik Zadruge, a ko Dario Džamonja

Novo pojačanje u redove Sarajevske sehare je stiglo. Upravo s njim smo vjerovatno napravili novi hit i po njemu smo postali prepoznatljivi.

Kristian Šafhauzer, Kićo, Ćokica, ili kako god vi želite da ga zovete ispitao je naše sugrađane da sazna da li Sarajlije vole knjigu ili šund rijaliti šou.

Pitao je da li znaju ko je pobjednik Zadruge 2, a ko Dario Džamonja, vjerovatno jedan od najpopularniji Sarajlija ikada.

Iako veoma mali broj od ispitanih građana zna ko je Dario Džamonja, bitno je istaći značaj ove ličnosti za Sarajevo i Sarajlije.

Dario Džamonja bio je bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Oslobođenje, Kolumnista te urednik u časopisu Lica.

Bio je dijete razvedenih roditelja, radi čega ga je uvijek pratio osjećaj da nikome ne pripada sem Sarajevu, njegovom voljenom Sarajevu koje mu je bilo vječna inspiracija.

Dobitnik je nagrade Veselin Masleša za najbolju knjigu proze za 1985. godinu, te Fund Free Expression Award 1993. godine; Writes Club Madison – druga nagrada za non-fiction 1994. godine i otkupne nagrade za poeziju Madison, 1996. godine.

“Liječim se. Bezuspješno. Evo, već je pet godina kako ‘apstini­ram’ od Sarajeva, i da sam cijelog života bio na ‘igli’, do sad bih se ‘očistio’, ali od Sarajeva ne mogu, pa da me ubiješ. Ponekad mi se čini da je ono umrlo u meni, da sam ga se kotaris’o, ali dovoljna je najmanja sitnica, poznat glas preko telefona, ime u novinama, san, da se sve iznova uzburka u meni, da naprosto podivljam od želje da… da… da ne znam ni sam šta…” Dario Džamonja