Navike zbog kojih se koeficijent inteligencije smanjuje

 Ove navike većina nas primjenjuje svakodnevno. Iako se na prvi pogled čini da nemaju nikakve veze sa inteligencijom, naučno je dokazano da ipak imaju veliki uticaj na moždane ćelije. 

Konzumiranje zasićenih masti

Ove masti se nalaze u mliječnim proizvodima i masnom mesu. Naučnici su zaključili da takva hrana negativno utiče na rad kardiovaskularnog sistema, jer povećava nivo “lošeg holesterola” u krvi, koji šteti krvnom sistemu. Kao rezultat toga, čovjekova normalna cirkulacija krvi je poremećena, a to dovodi do nedostatka kisika u mozgu i usporavanja njegovog funkcionisanja.

Također, poremećeni su mnogi drugi procesi centralnog nervnog sistema koji utiču na mentalno stanje i izazivaju pojavu negativnih emocija poput tuge.

Previše provedenog vremene ispred televizora

Gledanja televizije je najjeftiniji i najlakši način da se rasteretite i opustite, jer gledanje programa ne traži ulaganje nikakvog fizičkog ili mentalnog napora. Međutim, posljedice takve zabave mogu biti veoma ozbiljne. Navika da dugo sjedite ispred ekrana smanjuje nivo inteligencije. Kao rezultat, ne samo da postajete pasivni posmatrač, već je i rad mozga prigušen.

Manjak sna

Dobar san jedna je od najboljih navika koje doprinose normalnom funkcionisanju mozga. Nakon toga, osoba se osjeća odmorno, puno spremnije za novi dan. Istraživanjapokazuju da se ljudi koji ne spavaju dovoljno brzo umaraju, prave više grešaka i karakteriše ih povećana emocionalna nestabilnost. Razdražljiviji su i imaju tendenciju da se uznemire pri najmanjoj nepogodnoj situaciji.

Unos velike količine šećera u organizam

Velike porcije šećera takođe ometaju normalno funkcionisanje mozga. Studije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu pokazale su da ako osoba konzumira velike količine šećera 6 nedjelja, ima poteškoće u obradi i skladištenju informacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)