Sarajevska berza predstavila aplikaciju za lakšu trgovinu

Sarajevska berza (SASE) predstavila je danas inovativnu aplikaciju FAST, kreiranu s ciljem lakše trgovine vrijednosnim papirima, te bržeg i jednostavnijeg pristupa informacijama kompanija na berzi i to pod sloganom: “Idem na sigurno, idem na FAST!“.

Samo jednim klikom korisniku je omogućen pristup svim podacima kompanije za koju iskazuje interesovanje, počevši od općih informacija, vlasničke strukture, finansijskih izvještaja, historije poslovanja i vrijednosti dionica za period od proteklih desetak godina.Aplikacija omogućuje olakšani pristup informacijama, do kojih zainteresirana osoba dolazi kratkom pretragom.

Ranije je trebalo dosta vremena da se dođe do željenih podataka o kompaniji za čijim dionicama se iskazuje interes na berzi trgovanja. Pri tome se moralo guglati niz različitih portala i stranica, te se opet ne bi imao detaljan uvid i mogućnosti usporedbe tokova poslovanja i vrijednosti dionica kompanije zakoju je iskazao interesovanje. FAST to omogućava za samo nekoliko minuta.

Aplikacija je namijenjena osobama koje imaju interes za trgovanje na berzi, bilo da je riječ o osobama koje već imaju iskustva u toj oblasti ili onima koji se po prvi put žele okušati na tržištu.

Svojevrsna je olakšica pogotovo novinarima koji se bave poslovnim temama. Posebna je pogodnost i za brokerske kuće, u smislu efikasnijeg pristupa kompletnim informacijama, koje su predmet zanimanja njihovih klijenata.

Značajna pogodnost FAST aplikacije je i mogućnost brze i pouzdane usporedbe vrijednosti dionica kompanija za koje kupac iskazuje interes.

Iz SASE su istakli da će svi zainteresirani moći tokom promotivnog perioda potpuno besplatno pristupiti aplikaciji te se okušati u svijetu trgovine vrijednosnim papirima na berzi. Uslov za korištenje aplikacije je da korisnik ima otvoren korisnički račun, Chrome internet browser (internet preglednik) te internet konekciju. Po završetku promotivnog perioda predviđena su dva modela pretplate za FAST – Standard i Pro.