Sigurnost na internetu: Neosvještenost korisnika najveći rizik

Internet kao dio naše svakodnevnice ima svoju široku primjenu ,međutim iz dana u dan sve više je zastupljenija ona negativna strana, odnosno zloupotreba podataka te u mnogim situacijama nesigurnost i nezaštićenost na internetu.

Brojne zloupotrebe na internetu nisu ništa nesvakidašnje a do ovih situacija najčešće dolazi iz razloga što korisnici nisu dovoljno osvješteni i ne mare za svoju sigurnost.

Na internetu je moguće u bilo koje doba dana objaviti tuđe fotografije i lične podatke te sa zlom namjerom potpisati se tuđim imenom.

Najveći broj potencijalnih žrtava na  društvenim mrežama su djeca. Važno je da se roditelji i odrasli dobro informišu o svim problemima s kojima se djeca mogu susresti te da odrede pravila ponašanja i predostrožnosti kojih će se djeca držati.

Svakom roditelju namjera je zaštititi dijete od potencijalnih opasnosti.

Društvene mreže namijenjene su upoznavanju novih ljudi te susretu s poznanicima, međutim zbog mogućnosti objavljivanja raznih multimedijskih sadržaja i podataka s drugim članovima mreže, tu također postoje razne opasnosti.

Među poznatije društvene mreže danas ubrajamo Twitter, Facebook te posebno je značajno istaknuti i Instagram koji u prethodnih nekoliko godina bilježi stalan porast svojih korisnika.

Kako mnogi na vlastitim profilima društvenih mreža postavljaju lične informacije i intimne zapise bitno je ipak procijeniti kakav sadržaj i informacije možete sigurno postaviti na njih.

Važno je da proučite pravila sigurnosti pojedinih društvenih mreža kako se ne biste doveli u situaciju da vaše fotografije vidi ko god poželi, pa možda čak i osobe za koje ne želite da ih vide. U svakom trenutku trebate biti svjesni mogućnosti lažnog predstavljanja na društvenim mrežama.

Iako se internet i društvene mreže smatraju dosta korisnim platformama, jako je značajno da sami sebi kao pojedinci,individue postavimo granice i određene mjere predostrožnosti prilikom korištenja istih, ali i odavanja svojih informacija na njima.

 

Nekoliko savjeta za sigurnije korištenje društvenih mreža:

  1. Vodite računa o tome koga dodajete u prijatelje i koji sadržaji su javno dostupni svima. Pogrešno je mišljenje da vi “niste dovoljno zanimljivi” da bi vas neko sa zlom namjerom ciljao na internetu. Istina je da smo svi ranjivi, i da je bezbroj načina na koji se naši podaci mogu zloupotrijebiti.
  2. Razmislite prije nego što objavite. Razumljivo je da neke svoje trenutke želite podijeliti sa prijateljima, ili čak i dalje od toga, ali odavanje lokacije i sličnih podataka može se iskoristiti na razne načine. Npr. ako ste uselili u svoj novi dom i živite sami, ne bi bilo preporučljivo to objaviti čitavom “svijetu” i zatim objaviti kako ste otišli na desetodnevni odmor.

Ako je neko imao namjeru da pokuša opljačkati vaš dom, ovim činom mu mnogo pomažete. Osim toga, sadržaji vaših komentara u kojem su jasno vidljivi vaši stavovi po nekim “škakljivim” pitanjima, mogu se lako zloupotrijebiti. Iako vam to možda neće direktno reći, poslodavci kod kojih se možda aplicirali na posao vas neće ni pozvati na intervju jer im se ne dopada šta ste prije nekoliko mjeseci napisali u svom statusu na Facebooku.

  1. Ovo je možda jedan od najstarijih savjeta za sigurnost na internetu: ne otvarajte sumnjive linkove ili dodatke u E-mailovima. Iako ovo već svi znamo, zanimljivo je koliko često bez obzira na to možemo napraviti grešku. Metode kojima se zlonamjerne osobe koriste mogu biti vrlo napredne i u trenutku neopreza možemo lako napraviti grešku.
  2. Budite sumnjičavi prema svim linkovima koji zahtijevaju dodatno logiranje kako biste mogli vidjeti sadržaj stranice. Unosite svoje podatke samo kada vjerujete izvornoj stranici. Vodite računa o domeni, npr. kadas e logujete, da to bude www.facebook.com, a ne nešto drugo ili slično tome.

Iako je nemoguće da u svakom trenutku budemo u potpunosti na oprezu, poželjno je prisjetiti se mjera kojima možemo smanjiti rizik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)