Univerzitet u Sarajevu promovisao 68 doktora nauka

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana svečana promocija 68 doktora nauka u okviru obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta i akademije promovisali su 68 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama humanističkih, društvenih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, kao i grupaciji umjetnosti.

Rektor je istakao da su kompetencije ljudi te koje postaju bitnije od njihovog porijekla, etničke, vjerske, rasne, spolne i socijalne pripadnosti.

Dodao je da doktori nauka, kao intelektualna elita, imaju posebnu ulogu u procesu kreiranja budućnosti, jer  su oni ti koji predstavljaju istinsku stvarnost i potrebu 21. vijeka i temelj su kompetencije svake nacije i države.

Prisutnima se ispred promovisanih doktora nauka obratio doc. dr. Amer Osmić, koji je istakao da je cilj društva znanje koje je moguće ostvariti ukoliko svi zajednički rade na znatiželji, smislu, iskrenosti i vjerodostojnosti.

U Narodnom pozorištu danas je promovisano deset doktora tehničkih nauka, devet doktora medicinskih nauka, šest doktora pravnih nauka, po četiri doktora lingvističkih, socioloških, političkih i bioloških nauka, po dva doktora ekonomskih, kriminalističkih, odgojnih, poljoprivrednih, biotehničkih, veterinarskih, upravnih i doktora nauka fizike u obrazovanju, te po jedan doktor islamskih, zdravstvenih, sigurnosnih, filozofskih, književnohistorijskih, komunikoloških, muzičkih, fizičkih, matematičkih nauka u obrazovanju, doktor nauka socijalnog rada i doktor nauka odbrane i sigurnosti.

Povodom obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu večeras će u 19.00 sati u Narodnom pozorištu biti održan Gala koncert.