Volonterizam u službi izgradnje kapaciteta mladih

Da li je volonterizam zaista karika koja otvara prostor za razvoj kapaciteta mladih, da li volontiranje osposobljava mlade da budu kreatori društvenih promjena, kao i promjena na ličnom nivou što podrazumijeva razvoj vještina koje će im pomoći pri zaposlenju i pri kreiranju društvenih promjena u svojim zajednicama, pitanja su o kojima se govorilo na panel diskusiji Volonterizam u službi izgradnje kapaciteta mladih održanoj 17. decembra u Hotelu Ibis u Sarajevu.

Organizator ove diskusije bilo je Udruženje Nautilus, čija je misija prepoznati potrebe mladih iz marginaliziranih kategorija stanovništva i pružiti im priliku za socijalno uključivanje, unapređivanje njihovog odnosa prema sebi i zajednici, te ih činiti aktivnim učesnicima društvenih promjena.

Panelisti su s prisutnima podijelili svoja iskustva, te su predstavljene organizacije i udruženja ispred kojih dolaze.

Panelistica Ivana Radić predstavila je Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i Fondaciju Stariji brat, starija sestra te je podijelila lična iskustva i doživljaje kroz godine volonterskog rada. Naglasila je da je nju za ovakav rad u Fondaciji Stariji brat, starija sestra najviše motivisala djevojčica od osam godina s kojom je ona zapravo provela svoje prve volonterske sate i gdje se upoznala s takvim vidom rada i doprinosa zajednici ali i djevojčici kao individui. Ivana je naglasila da volonterski rad nudi ogromno zadovoljstvo i ispunjenost te podstiče mlade da se osjećaju korisnim u društvenoj zajednici.

Također i ostali panelisti: Edin Branković koji je došao ispred Akademije izvrsnosti Bosne i Hercegovine, Alem Hamzić vanjski saradnik nekoliko nevladinih organizacija, Daniel Eror ispred Youth for peace, Amina Hasečić ispred Crvenog križa Federacije BiH, Dalila Žiga ispred Udruženja Nautilus, te Željko Maksimović ispred pokreta Vrijedni pažnje podijelili su svoja iskustva te istakli ogromni značaj volonterizma.

Amina je istakla kako je zapravo ovakav rad doveo do zaposlenja, te kakve prilike joj je to omogućilo. Amina je s volonterskim radom počela, kako kaže, relativno rano, u drugom razredu osnovne škole, a kroz godine volonterskog rada vodile su je dvije misli: čvrsta želja i motiv.

Za Daniela volonterizam znači i solidarnost, pomaganje i osjećaj empatije za druge i drugačije. Istakao je da kroz volontiranje pronađemo sebe i osjećamo se ispunjeno.

Volontiranje podstiče mlade da budu kreatori društvenih promjena ali i da sami budu promjena, što podrazumijeva proširenje znanja i vještina koje će im kroz cijeli život biti neophodne. Sva pozitivna iskustva panelista i svih volontera i volonterki mogu se sumirati kroz jednu tezu:

Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što je njihov rad neprocjenjiv! Sherry Anderson

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)