Zemaljski muzej BiH od države dobio 5,3 miliona KM

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je u proteklih pet godina od svih institucija vlasti u državi ostvario prihod od oko 5,3 miliona KM, dok je sav novac za obnovu i održavanje Muzeja stigao izvana.

Muzej posjeduje procjenu nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika koja je urađena prije nekoliko godina i koja procjenjuje da je za osnovne infrastrukturne radove potrebno uložiti oko 15 miliona KM.

Zemaljski muzej BiH ne tretira se kao nacionalni spomenik, budući da sav novac koji se izdvaja za obnovu i održavanje dolazi od stranih investicija.

Sjedinjene Američke Države su za obnovu Muzeja od 2015. godine izdvojile više od milion KM. Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson izjavio je da će Ambasada nastaviti pružati snažnu podršku Zemaljskom muzeju BiH i njegovoj zbirci koja, kako je kazao, predstavlja istoriju cijele BiH.

“Naša podrška Zemaljskom muzeju izlazi van okvira finansijske pomoći. Predstavnici svjetski poznatog instituta Smithsonian, koji okuplja mnoge od najvećih američkih stručnjaka za razvoj i upravljanje muzejskom građom nastavljaju partnerski rad s kolegama iz BiH sa ciljem razmjene najboljih iskustava iz prakse”, rekao je Nelson.

Na prezentaciji rada istaknuto je da je Zemaljski muzej u 2019. godini posjetilo 90.000 osoba, a da je broj prodanih ulaznica iznosio 40.000 KM.

Od početka godine je održano više od 200 edukativnih radionica i predavanja sa različitim temama i blizu 2.500 učesnika.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)