Zračenje iz mobitela oštećuje DNK miševa. Da li je tako i kod ljudi?

Nakon što su istraživanja u Americi pokazala da čak 96% Amerikanaca ima mobitel i provjerava ga 52 puta na dan, Ministarstvo zdravstva provelo je studij o štetnosti mobilnih uređaja.

 

Zračenje iz mobitela u velikoj mjeri oštećuje DNK kod laboratorijskih miševa i štakora, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog toksikološkog programa koje djeluje pri ministarstvu zdravlja, piše Rd.

 

Mobiteli emitiraju radiofrekvencijske valove (RF), a dva najčešća takva vala uzrokuju oštećenja kojima su podlegli laboratorijski štakori i miševi. Svakodnevno su devet sati bili izloženi, tokom 14 do 19 sedmica, frekvencijama koje koriste i u 2G te 3G tehnologijama, a nivo zračenja su pojačali tek nešto malo iznad one kojima su izloženi ljudi.

 

Ranije se vjerovalo da radiofrekvencijski valovi nisu štetni jer ne zagrijavaju tkiva, ali posljednje studije pokazuju da oštećuju DNK čak i na razinama koje ne uključuju zagrijavanje. Rezultate su objavili u časopisu Journal of Environmental and Molecular Mutagenesis.

 

“Još nije poznato kojim tačno mehanizmom zračenje mobitela oštećuje DNK. Postoje brojne studije koje pokazuju da oksidativni stres kod životinja i izloženost tom zračenju može voditi do mutacija, translokacija hromosoma i genetičke nestabilnosti”, upozorava voditelj studije dr. Ron Melnick, a prenosi 24sata.hr.

 

Iako studije ne pokazuju jasno da li su RF valovi štetni i za ljude, potrebno je preduzeti mjere zaštite.  U nastavku pročitajte nekoliko praktičnih koraka koje svako može poduzeti već danas kao bi se zaštitio:

 

– Pripazite na aplikacije. Što ih je više otvorenih, mobitel odašilje više zračenja. Isključite automatske updateove i push notifikacije, obrišite aplikacije koje ne koristite nikad, a zatvorite one koje koristite povremeno. Dodatno, ovo će produljiti i život baterije vašeg telefona, ističe Davis.

 

– Aktivirajte airplane mode. Kad ne koristite mobitel, isključite ga ili ga stavite u airplane mode. On zaustavlja emisiju mikrovalnog zračenja koje bi moglo smetati zrakoplovu, pojašnjava ona.

 

Pripazite kako nosite mobitel. Opće je pravilo da ga nosite u torbi, a kad niste u pokretu, uređaje stavite na stol. Nikako ih ne valja držati u krilu ili kraj grudi.

 

– Izbjegavajte kontakt s kožom. Koristite slušalice i druga pomagala, savjetuje Melnick dodajući kako treba izbjegavati i tipkanje poruka dok vozite.

 

– Ne koristite mobitel ako je slab signal. U toj situaciji mobitel radi još snažnije te odašilje veći intenzitet zračenja, kaže Melnick.

 

– Ograničite uporabu mobitela djeci. Djeca su podložnija oštećenju tkiva jer im se živčani sustav tek razvija, upozorava Melnick. Američka pedijatrijska akademija nedavno je objavila preporuku da se ekran posve zabrani djeci mlađoj od 18 mjeseci.