Alarmantni podaci: Svakoga dana BiH izgubi jednog liječnika

Nije nepoznata činjenica da liječnici iz BiH svakodnevno odlaze u druge države zbog veće zarade, međutim, kako ističu iz Liječničke komore BiH, gore posljedice tek slijede, obzirom da je Njemačka od početka ove godine ukinula kvote za zapošljavanje državljana BiH.

Mnogi ljekari odlaze “trbuhom za kruhom”, a dostupni podaci pokazuju kako u prosjeku svakoga dana u inozemstvo nepovratno odlazi barem po jedan od njih.

Svaki liječnik koji namjerava nastaviti karijeru u inozemstvu mora od matične komore dobiti odgovarajuću potvrdu, a u Liječničkoj komori je učlanjeno 5.500 liječnika svih profila iz Federacije BiH.

Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH je istakao kako su u 2017. izdali 350 takvih potvrda, s kojima su liječnici napustili zemlju. 2018. su izdali 267 takvih potvrda, a smanjenje brojke objašnjavaju činjenicom da je tada stupio na snagu novi kolektivni ugovor koji je liječnicima osigurao nešto bolja primanja.

Prosječna plaća liječnika opće prakse u Federaciji BiH je oko 1.400 konvertibilnih maraka, dok liječnik specijalist može računati na startnu plaću od oko 1.900 KM. U Njemačkoj, mogu računati na startnu plaću od oko 3.600 eura.

“Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra”, kazao je Drljević dodajući kako uz loše plaće problem predstavlja i činjenica da nema ni sistema koji bi liječnicima omogućavao usavršavanje i napredovanje, a uz sve to trpe zbog preopterećenosti, mobinga i loših uvjeta u kojima rade.

Zanimljiva činjenica je da Njemački liječnici odlaze u Skandinaviju, gdje im medicinske ustanove nude još povoljnije uvjete od onih koje imaju u matičnoj zemlji. Na taj način se upražnjavaju mjesta, koja se nude ljekarima iz BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)