BiH počinje koristiti 71 milion eura sredstava iz IPA-e 2018

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion eura, a nakon što su vlasti BiH u decembru 2019. godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018).

Iz Delegacije EU navode da će se ta sredstva koristiti, između ostalog, i za sektore poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa. BiH trenutno koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013. do 2017. godine, čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona eura.

Također ističu da je EU u 2019. godini ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milion eura, dok je isplaćeno više od 64 miliona eura, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine. EU očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. godini kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

BiH je također i najveći korisnik regionalne IPA-e za transport na Zapadnom Balkanu. Dodijeljeno joj je oko 215 miliona eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinansiranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na koridoru Vc. Radovi na nekoliko dionica su u toku (Zenica sjever, Rudanka – Johovac, Počitelj – Zvirovići) ili će uskoro započeti (Tarčin – Ivan). Izgradnja mosta u Gradišci je u toku, a izgradnja mosta u Svilaju će biti završena za nekoliko mjeseci.

Sredstva EU se planiraju i dodjeljuju BiH na osnovu procjene potreba u različitim sektorima. Cilj pomoći koja se pruža u okviru IPA-e je da se podrže i promovišu reforme potrebne za postizanje napretka u procesu pridruživanja, a koje su utvrđene i u Mišljenju Evropske komisije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)