Britaniju bi Brexit mogao da košta milijarde funti

Raskid Velike Britanije i Evropske unije (EU) postaće konačan večeras u ponoć, a kontinuirana neizvjesnost oko budućnosti trgovinskih odnosa mogla bi da košta britansku ekonomiju do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja decenije 15 milijardi funti, procjenjuje se u izvještaju međunarodne organizacije Rand Europe.

“Uprkos tvrdnji premijera Velike Britanije Borisa Johnsona da će ‘sprovesti Brexit’, istraživanje Rand Europe otkrilo je da će formalni izlazak Britanije iz EU danas samo okončati prvu fazu trgovinske nesigurnosti, koju je uzrokovao Brexit“, navodi se u izvještaju, prenosi Index.hr.

Autori osporavaju i obećanja da će do takozvanog “prelaznog perioda”, 31. januara, zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu i upozoravaju da bi pregovori mogli da potraju sa obzirom na to da se Velika Britanija suočava sa “negativnim dugoročnim ekonomskim implikacijama” požurenog dogovora.

Šteta za britansku ekonomiju ubrzano će rasti dok ne budu utanačeni detalji novih dogovora, a do 2025. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao bi da se smanji za 11 milijardi funti, te za 15 milijardi funti do 2029. godine, ukoliko se ne postigne novi dogovor.

Iz organizacije Rand Europe upozoravaju da će svako smanjenje BDP-a biti pretočeno u veće troškove zaduživanja države, uz dodatni trošak godišnjih kamata od skoro 1,3 milijarde funti do kraja ove godine i tri milijarde funti do 2025.

Johnsonovo insistiranje na tome da neće produžavati tranzicijski period nakon kraja ove godine stvorilo je rizik od Bregzita bez dogovora, pod nepovoljnim uslovima Svjetske trgovinske organizacije, potaknuvši strah od carina i izvoznih kvota.

Britanija je već zabilježila negativne ekonomske posljedice zbog referenduma o izlasku iz EU 2016. godine, jer su potrošači smanjili potrošnju, a kompanije zakočile investicije.

Autori izvještaja upozoravaju da će premijer teško odabrati između troškova koje Britaniji donose kratki pregovori i onih koje donosi njihovo protezanje na predugi vremenski period.

U izvještaju se navodi i da će britanske saveznike, posebno Sjedinjene Američke Države (SAD), zabrinuti eventualno produžavanje perioda neizvjesnosti vezano za sigurnosne i odbrambene odnose Velike Britanije sa susjedima.

U svim tim aspektima 31. januara 2020. tek je kraj početka“, zaključuju autori izvještaja.