Broj zaraženih i preminulih zbog koronavirusa ubrzano raste, vizuelno vas vodimo kroz pijacu u Wuhanu

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirus porastao je na 132, dok je broj zaraženih porastao na 6.145 osoba. 

O koliko brzom širenju zaraze se radi najbolje se može vidjeti ukoliko pogledate posljednja dva dana. Naime, jučer je broj zaraženih osoba iznosio 4.500, dok je prije dva dana zaraženo bilo 2.798 osoba.

I broj preminulih osoba uslijed kontaminacije ovim virusom je porastao. Jučer je taj broj iznosio 106, dok je prije dva dana iznosio oko 80 osoba.

Još uvijek je stepen smrtnosti od ovog virusa relativno mali za epidemeju, oko četiri posto. Kod bliskih i sličnih zaraza poput SARS-a taj stepen je puno veći oko deset posto.

Svjetski naučnici su i dalje vrlo podijeljenih mišljenja. Jedni smatraju da je kratka linija između epidemije i pandemije, dok drugi smatraju da nema razloga za paniku i da će se uskoro pronaći rješenje.

Jučer je i potvrđeno da je virus svoj životni vijek počeo na pijaci Huanan u Wuhanu. Radi se o “mokroj tržnici”, a razlog za taj naziv je vrlo jednostavan. Podovi na toj pijaci uvijek su mokri i prljavi, vrlo često zaprljani krvlju životinja koje prodavci kolju u trenutku prodaju kupcima.

Kako izgleda ta pijaca pogledajte na fotografiji ispod.

Razne se životinjske vrste mogu naći u ponudi na toj pijaci, ali se vrlo često nabrajaju samo neki poput šišmiša, mačaka, zmija, žaba itd.

Međutim, ono što je zanačajno za istaknuti jeste da se na toj pijaci miješaju žive i mrtve životinje, nivo higijene je nepostojeći, te je vrlo upitno koliko bi osoba koje nisu navikle na takav način života pristale da kupe nešto. Sve upućuje na to da je bilo pitanje vremena da se dogodi katastrofa.

Na fotografiji ispod možete da pogledate puni pregled životinja (one koje su javnosti poznate) koje se prodaju na toj pijaci.

Trenutno je 15 gradova u Kini u karantinu, što praktično znači da oko 60 miliona osoba ne može izaći iz tih gradova.

Ipak, ambasade raznih država ulažu napore da svoje državljanje izvedu iz tih gradova. Jutros je u Beograd sletio državljanin Srbije koji je boravio u Wuhanu, a zvaničnici su izjavili da je uspješno prošao medicinske kontrole i da nema razloga za paniku.