Dodatna investicija od dva miliona KM za otklanjanje barijera za osobe sa invaliditetom

Nakon prvobitne investicije od milion KM za uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne osobe, Vlada Kantona Sarajevo je odobrila i dodatnih oko dva miliona KM za ovaj projekt, saopćila je Vlada KS.

Na ovaj način ukupna vrijednost investicije prelazi tri miliona KM, uključujući doprinos UNDP-a i Službe za zapošljavanje. Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija ističe da je u pitanju ubjedljivo najveći projekt ove vrste do sada.

Nepokretne i teško pokretne osobe u Kantonu Sarajevo ne mogu pristupiti mnogim institucijama i ustanovama, čime se narušavaju njihova ljudska prava i njihovo dostojanstvo. U toku 2019. godine pokrenuli smo i u saradnji sa UNDP-em i Koordinacijom udruženja osoba sa invaliditetom realizujemo projekt, kako bi se nepokretnim i teško pokretnim osobama osiguralo da mogu samostalno ulaziti, kretati se i raditi u školama, bolnicama, ambulantama, domovima zdravlja, sudovima, fakultetima, službama socijalne zaštite, pozorištima, službama za zapošljavanje, te drugim važnim institucijama“, ističe ministar Garibija.

U toku godine poslan je javni poziv prema svim kantonalnim javnim ustanovama i institucijama, 49 ih se odazvalo, a komisija koja vodi implementaciju i stručni tim UNDP-a napravio je inžinjerske i pravne procjene te su u fazu realizacije ušla 43 objekta različitih ustanova i institucija. Važno je istaći da odluku o tome na kojim projektima i kojim redoslijedom se radi donosi komisija u kojoj većinu čine osobe sa invaliditetom.

Žao mi je što se ovakvi projekti nisu radili ranije jer hiljade Sarajlija ne mogu da uđu, kreću se ili rade u ustanovama i institucijama čiji rad finansiraju plaćanjem poreza. Iako se godinama o ovome priča, premalo je učinjeno i ovaj problem je trebao davno biti stvar prošlosti. Investicija od preko tri miliona KM je ogroman iskorak, ali i dalje ostaje mnogo nezavršenog posla i neophodno je istim tempom nastaviti u nekoliko narednih godina kako bi se problem prevazišao“, navodi ministar.

Uklanjanjem arhitektonskih barijera obuhvaćene su izrade pristupnih rampi, liftova, uklanjanje prepreka unutar objekata, rekonstrukcija i prilagođavanje toaleta, širenje vrata, kao i druge slične intervencije na objektima. Inicijalna procjena tima inžinjera nakon prvog obilaska lokacija bila je da bi projekat trebao koštati oko 3,5 miliona KM. Stoga je Vlada Kantona osigurala dodatna dva miliona KM sredstva, UNDP se obavezao na doprinos u visini 100.000 KM, a i Služba za zapošljavanje je iskazala interes da projekt pomogne sa oko 150.000 KM za uređenje vlastitih objekata. Pilot projekt se već radi na 4 objekta, dok se za sve ostale objekte radi prikupljanje dozvola i projektovanje.