Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država bi rasla da nije bilo povećanja FED-ovih kamata

Ekonomski rast Sjedinjenih Američkih Država bio bi blizu četiri posto da nije bilo produženog efekta od povećanja kamata američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), saopštio je američki predsjednik, Donald Trump.

“To je bio veliki udarac koji nije trebalo da se desi. To nije smjelo da se dogodi. To je jedna od stvari koje su nas pogodile, a imali smo i Boing i veliki štrajk u General motorsu. Dogodile su nam se vrlo neuobičajene stvari”, rekao je Tramp u intervjuu za CNBC na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je naveo da bi rast tržišta akcija čak nadmašila sadašnje rekordne nivoe da Fed nije tako brzo podizao kamate prije nego što ih je smanjio tri puta tokom prošle godine.

“Mislim da bismo sada, i pored svega, da nismo imali tako veliko povećanje kamata, bili blizu stope od četiri posto”, rekao je Trump.

Podaci o proizvodnji i trgovini, koji su objavljeni ovog mjeseca, nagovještavaju da je američka ekonomija zaključila snažno prošlu godinu.

Procenjuje se da je privreda u četvrtom tromesečju porasla više od dva posto. To bi predstavljalo usporavanje u odnosu na rast od 2,9 posto 2018. godine, ali rast od dva posto i dalje nagovještava da bi desetogodišnja ekonomska ekspanzija trebalo da se nastavi i u ovoj ključnoj izbornoj godini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)