Formiranje grupe za istraživanje stvaranja digitalne valute

Centralne banke, okupile su se kako bi podijelile znanje i iskustva u procjeni potencijalnih slučajeva digitalne valute centralne banke (CBDC) u matičnim zemljama.

Grupa, koju čine banke Kanade, Engleske, Japana, Evropska centralna, Sveriges Riksbank i Švajcarska nacionalna banka, zajedno s Bankom za međunarodna poravnanja (BIS), procijenit će slučajeve upotrebe CBDC-a, ekonomski, funkcionalni i tehnički izbor dizajna, uključujući prekograničnu interoperabilnost i razmjenu znanja o novim tehnologijama.

Banke su podstaknute na akciju stalnom pojavom digitalnih valuta privatnog sektora, poput Facebookove Libre, te prijetnjom koju predstavljaju monetarna politika i finansijska stabilnost.

Grupom, u kojoj će se nalaziti visoki predstavnici institucija koje učestvuju, predsjedavaće Benoit Coeure, šef centra za inovacije BIS-a, i Jon Cunliffe, zamjenik guvernera Banke Engleske i predsjednik Odbora za plaćanja i tržišnu infrastrukturu.

Coeure je u septembru 2019. godine opisao dolazak Facebookove kriptovalute Libra kao “poziv na budnost” za centralne banke i pozvao javna tijela da pojačaju saradnju na razvoju CBDC-a.

“Sasvim u tom duhu, ECB i Banka Japana već su udružile snage kako bi ispitali moguću upotrebu tehnologije distribuirane knjige u infrastrukturi finansijskog tržišta”, istakao je Coeure.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)