Hrabra Anja Stojisavljević: Kroz rad na zaštiti životinja živim svoj san, teško se odvajam od onih koje odgajam

Kako vrijeme prolazi i kako postajemo stariji često se prisjetimo naših neispunjenih snova i svega onoga što iz mnogih razloga nismo uspjeli ostvariti, ili jednostavno nismo bili dovoljno hrabri. Za Anju Stojisavljević zasigurno možemo kazati da je svoj san ostvarila kada je osnovala Udruženje za zaštitu životinja “Ruka za šapu”.

“Kao manja nikad nisam zamišljala da ću nešto ovakvo osnovati i pokrenuti ali ovo je bilo ispunjenje sna od prije par godina. Udruženje je počelo sa radom početkom 2019. godine i tada smo imali maksimalan fokus na provođenje zakona o zaštiti životinja u saradnji sa nadležnim institucijama. Račun smo tek nedavno otvorili, a od početka ove godine imamo i članarine”, započela je svoju priču Anja za naš medij.

U razgovoru za Sarajevsku seharu, Anja je istakla problem nelegalnog udomljavanja, neimplementacije i nepoštivanja zakona o zaštiti životinja.

“Udruženje sam osnovala, jer u cijeloj BiH imamo mnoštvo neformalnih grupa koje sklanjaju životinje sa ulice, brinu se, hrane i sl., međutim nastaje problem udomljavanja koje nije legalno. Također, niko od njih se ne bavi rješavanjem konkretnih pitanja ili provođenjem i poštivanjem zakona o zaštiti životinja. Moje udruženje je registrovano za teritorij cijele BiH, pa sam tim zakonski mogu reagovati kad god i gdje god treba”, pojašnjava Stojisavljević i dodaje:

“Mi znamo otprilike lokacije na kojima se nalaze ulični psi i mačke. Imali smo sreću da kao Udruženje prošle godine dobijemo donaciju hrane u određenoj količini od jedne firme. Tada smo pokrenuli akciju hranitelja u Sarajevu, gdje su se hranitelji prijavili sa podacima na kojim lokacijama i o kojim životinjama brinu. Podjelu te hrane smo organizovali u prostorijama našeg udruženja. Od ove donacije uspjeli smo izdvojiti i jednu simboličnu količinu da pošaljemo našem prijateljskom Udruženju Kerber iz Banje Luke, te drugu jednom mladom momku iz Modriče koji brine o uličnim životinjama. Ovakve akcije mozemo praviti samo kada imamo podršku, a nadamo se da će te podrške i biti pa da nekada u buduće vrijeme možemo proširiti akciju i mimo Sarajeva”, priča nam mlada aktivistica.

Kazala je da postoje građani koji brinu o uličnim životinjama i hrane ih o svom trošku, postoje i oni neutralni, međutim postoje i oni koji će odmah osuđivati, te pitati zašto bi neko hranio životinje, a ne ljude. Anja smatra da svi mi imamo pravo da biramo kome ćemo pomoći bez da budemo osuđeni ili napadnuti.

Također nam je ispričala jednu anegdotu, kada se teška srca odvojila od jednog malog mačića.

“Prije dvije godine mi je donesen mali čupavi mačić, koji je bio skoro pa crn i mogao je stati na dlan. Hranila sam ga na flašicu, očistila ga i počešljala. Od ružnog pačeta dobila sam malo žuto čupavo mače. Bio je kod mene dva ili tri mjeseca, dok ga nisam othranila. Zatim sam mu počela tražiti dom u nadi da neću naći i da će ostati kod mene. Nisam htjela svakome da ga dam na udomljenje jer sam se baš vezala za tu prljavu čupavu mrvicu koja je porasla. Ali onda se pojavila jedna divna žena iz Sarajeva kojoj sam ga ipak odlučila dati na udomljavanje, teška srca. Ali pošto je vidjela koliko sam vezana posjećivala sam ga redovno, a i još uvijek dobijam njegove slike. Najteža trenutak je bio ostaviti ga, ali sada sam presretna jer on živi u jednom predivnom domu sa divnim ljudima”, zaključuje Anja na kraju.

Jedan od predstojećih događaja koje organizuje ovo udruženje je konferencija koja će biti održana 26. januara u prostorijama Brew Imperial Society, a sve informacije možete dobiti na Fb eventu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)