Mašić: KCUS mora položiti račune građanima, neko ne dozvoljava da razgovaramo o interesu građana

Konferencija za novinare povodom odgađanja tematske sjednice Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u zdravstvu s prijedlogom mjera i stanju na Kliničkom centru Univerzitita u Sarajevu, održana je danas. 

Na konferenciji su govorili predstavnici Naše stranke, SDP BiH, A-SDA, Narod i pravde.

Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu FBiH, kazao je da su stranke koje su za danas sazvale konferenciju još 21. novembra tražile da se zakaže sjednica o stanju na KCUS-u.

“Predsjedavajući je već prekršio je poslovnik jer je sjednicu nije zakazao u valjanom roku. Onda je sedam dana pred samo održavanje sjednice otkazana sjednica, zbog toga što navodno federalni ministar zdravstva nije u stanju da prikupi podatke od kantonalnih ministarstva”, kazao je Mašić.

Dodao je da su zbog čekanja sjednice više od dva mjeseca ugrožena zastupnička prava.

“Ja se kao zastupnik ne sjećam kada je bio KCUS na sjednici. Ako predsjedavajući ne zakaže sjednicu, mi će iskoristiti svoje pravo i sami organizirati sjednicu”, dodao je Mašić.

Istakao je da nije javna tajna da je preko 100 osoba i to kvalitetnog kadra napustilo KCUS.

“Menadžment je dobio 1,7 miliona KM za edukaciju, a utrošeno je svega 4.000. Niko nije vratio razliku. Nas ne interesuje bilansa stanja, već nas interesuje kvalitet usluge. Smještajni kapacitet je smanjen za 20 posto. To su sve frapantni podaci”, istakao je.

Dalje navodi da neko “ne dozvoljava da o interesu građana razgovaramo. Poručujemo da će se morati položiti računi građanima. U ovoj državi niko ne smije biti nedodirljiv, to nije privatna firma, to je ustanova koja mora da pruža usluge građanima. KCUS stoji zbog ušteda, a samo zato da bi se neko prikazao menadžerom”.

Na konferenciji je govorila i Sabina Čudić koja je kazala da građani finansiraju KCUS uz KS, a nema uopšte sjednica i rasprava o radu i stanju.

“Imamo podatke o rastu profita na Kliničkom centru, a vidimo iz dostupnih podataka da su smanjena sredstva za hranu pacijenata. To nam govori da dolazi do smanjenja kvaliteta usluga. Na preko 300 stranica ne spominje se zadovoljstvo pacijenata. Neko profitira od rasta profita i pada kvalitete. Ovo je samo vrh ledenog brijega, tema o kojoj smo htjeli raspravljati na ovoj sjednici. Dajemo rok gospodinu Zaimoviću od 48 sati da se zakaže sjednica na kojoj će se raspravljati o stanju”, kazala je Čudić.

Sankcije za kršenje Poslovnika postoje, ali mora se ići na apelaciju Ustavnom sudu, istaknuo je Mašić i dodao da Zaimović mora da sačuva svoju čast.

“Mirsad Zaimović ima još jednu priliku da zakaže sjednicu. Nije više stvar izbora, on to mora da uradi. Ako nastavi ove proceduralne zavrzlame, samo će dokazati da se sve radi sa jedne adrese, s jednim ciljom iz jedne porodice, a samo s ciljem da se istina nikad ne otkrije”, zaključio je Mašić.