Misteriozna legenda o Djevojačkoj pećini stara više od 10.000 godina

Djevojačka pećina smještena je u naselju Brateljevići kod Kladnja, a među svojim hladnim zidinama krije legendu staru više od 10.000 godina.

Uz Djevojačku pećinu vezana je legenda o djevojci čiji se grob nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Misteriozna smrt mlade djevojke bila je povod da se kroz generacije pronosi nekoliko verzija priče o njenom tragičnom kraju na ovom svijetu.

Na jednom lokalnom prelu momci su dokazivali svoju hrabrost tako što su se kladili ko će smoći snage i otići do izvora u pećini i donijeti vrč vode. Međutim, kako niko nije imao dovoljno hrabrosti, djevojka je donijela odluku da ode. Kao dokaz da je bila na tom mjestu ponijela je vreteno koje je zabola na izvoru. U toj mrkloj noći, prilikom ubadanja vretena zahvatila je dio svoje haljine, a nakon što je krenula nazad osjetila je da je nešto povlači te je iz straha preminula.

U neposrednoj blizini izvora koje je i danas prisutno djevojka je sahranjena, a brojni vjernici i turisti obilaze njen grob.

Ispred Djevojačke pećine je i najznačajnije dovište, odnosno Kišna dova koja se obilježava zadnje nedjelje u mjesecu avgustu. Pored Ajvatovice, Djevojačka pećina predstavlja najposjećenije dovište u BiH. Na Kišnoj dovi je posjeti u prosjeku 20.000 ljudi.

Djevojačka pećina i danas se nalazi u svom izvornom obliku, a njena vrijednost u historijskom segmentu je neprocjenjiva.

Film “Djevojačka pećina”, koju su snimili mladi iz Kladnja, nastao je u sklopu filmske radionice Viva škola filma i na Viva film festivalu koji se održao od 18.09. do 21.09. 2019. godine u kategoriji Omladinski bh. film osvojili su III mjesto u jakoj konkurenciji.

“VIVA ŠKOLA FILMA” su: BESPLATNE! – filmske, teorijske i praktične radionice za učesnike od 13-25 godina, na kojima se kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni filmovi o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji.

Više o Viva film festivalu i Viva školi filma na: https://www.facebook.com/vivafilmfest/ ili http://vivaba.com/

Link za film: https://www.youtube.com/watch?v=uQPO3Dsvt8Q

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)