Mladi Tuzlaci osmislili vrećicu za liječenje hipotermije

Kenan Imamović, Ajdin Nukić i Rijad Ćudić su mladi Tuzlaci koji su, zahvaljujući svom poduzetničkom duhu, sebi omogućiili besplatno školovanje na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Trojica Tuzlaka osvojili su stipendiju za školovanje na Burchu zahvaljujući pobjedi na takmičenju “Start Me Up High school” na kojem su se predstavili projektom pod nazivom HeatLine. To je zapravo vrećica koja može ugrijati osobu s hipotermijom.

“HeatLine je vrećica koja u sebi ima spoj određenih elemenata koji, kada dođu u kontakt s nekoliko kapi vode, proizvode toplotnu reakciju koja zagrijava vrećicu od 30 do 45 minuta. Toplota iz HeatLine vrećice, kada je stavite na femoralnu arteriju koja se nalazi na butini, može da vrati osobu iz poluhipotermičkog stanja u funkcionalno, što osobi može spasiti život”, istakao je Rijad Ćudić.

Njegov kolega Ajdin Nukić ističe da njihov proizvod može biti od velike pomoći migrantima u njihovim trenutnim životnim uslovima u BiH i šire. Kasnije se proizvod može proširiti na mnogo veće tržište koje obuhvata sve osobe koje se često izlažu niskim temperaturama.

Vrećica za liječenje hipotermije našla se među pojektima 20 ekipa, odnosno 65 srednjoškolaca s područja cijele BiH. Njihov zadatak bio je predstaviti inovativne ideje koje rješavaju određeni društveni problem.