Nastavnica iz Sarajeva godinu i po dobijala odbijenice, privatna škola je prihvatila bez pogovora

Foto: Ilustracija

Često na redakcijski mail ili poruke na stranicama javljaju nam se osobe s određenim problemom o kojem bi pisali i uputili javnost. Na naš mail javila nam se osoba, identitet poznat redakciji, koja je poprilično dugo tražila zaposlenje u državnim školama. 

Fakultet je završila u oktobru 2018. godine, da bi godinu i dva mjeseca nakon toga provela tražeći posao u školama.

“Predala sam na konkurse u šest škola, a pokušavala sam dobiti mogućnost pripravničkog ili čak i volonterskog rada. Na taj način željela sam da steknem uslove da polažem stručni ispit. Prijavila sam se na šest konkursa u šest različitih škola, ali niti u jednoj nisam naišla na pozitivan odgovor”, kazala nam je sagovornica.

Kako dalje navodi, čak i kada bi dobila neki odgovor on je vrlo često bio apsurdan.

“Dobijala sam odgovore poput ‘nama ne treba pripravnik’ ili ‘pripravnik će nam samo smetati’. Ono što je po meni najveći apsurd je odgovor ‘škola nema finansija da Vas primi’, samim tim što škola ne izdvaja sredsta za pripravnike već ih plaća Zavod za zapošljavanje KS”, pojašnjava.

Iako uz brojne završene edukacije i seminare, na čemu bi joj pozavidio svaki stalni profesor, nije uspjela da nađe angažman u struci, svoju je sreću potražila negdje drugo.

A mi, obični građani, odveć smo navikli da na konkursima, naročito za nastavničku profesiju, poslodavci zahtijevaju radno iskustvo i što je moguće više staža, zanemarujući paradoks da je za dobivanje posla presudno radno iskustvo. Državnim institucijama, naročito onim obrazovnim, puna su usta mladih i rečenice da na njima, mladima, “svijet ostaje”, a onda, kada se treba dati prilika, traži se svaki način da se ne da prilika mladoj osobi da otpočne svoju karijeru.

Naša sagovornica je pronašla angažman u privatnoj školi Richmond Park, koje je na osnovu njenog obrazovanja i edukacija bez ikakvog pogovora odmah prihvatila u svoje redove.

“Pronađe se i poneka institucija koja mladima zaista daje prilike, kako za pedagoški rad, tako i za rad na nacionalnim i internacionalnim projektima i usavršavanje kroz seminare, u zemlji i inostranstvu. Ako se kojim slučajem nekada zadesite u zbornici škole gdje sada predajem, vidjet ćete da je to jedna izrazito zdrava i podsticajna sredina, u kojoj vlada sloga, razumijevanje i saradnja, a imamo i jedan od najmlađih kolektiva u Kantonu Sarajevo, a opet s mnoštvom zapaženih rezultata”, zaključuje naša sagovornica.