Mladunče albino rozog slona spašeno nakon što je bilo zarobljeno u varvarskoj zamci

Albino slon spašen je nakon što je proveo četiri dana zarobljen u varvarskoj zamci, nakon čega su mu ostale ozljede, uključujući i ožiljak na licu. 

Ženka slona zvana Khanyisa, ima jedinstvenu ružičastu kožu, za razliku od uobičajene sive boje koju svi povezuju sa slonovima.

Pronađena je zapetljana u zamci u privatnom rezervatu blizu granice Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi, potpuno sama.

Khanyisa je imala teške povrede na leđima, ušima i na vratu. Zamka se također umotala oko obraza, urezujući joj usta sa svake strane tako da tragično liči na Batmanovog negativca Jokera.

Rane mladog slona bile su toliko loše da su crvi počeli jesti otvoreno meso koje joj propada oko obraza, zauzvrat ostavljajući otvorene rupe u ustima.

Srećom, Khanyisa je sapšena od muke zahvaljujući sirotištu za slonove zvanom Hoedspruit Elephant Rehabilitation and Development (HERD), i sada je u svom novom domu.

Sue Howells, iz organizacije, rekla je da izgledala tako nevino, krhko i čisto, a opet tako hrabro, kao i da je jedinstvena ljepotica koju su čovjekove ruke žalosno osakatile.

Znali smo da joj moramo pomoći i zaštititi je i pružiti joj sigurno mjesto da više nikada ne mora trpjeti takve traume. Khanyisa je izuzetno jak i hrabar mali slon. Nevjerojatno je otporna i ima nešto što se zove neumoran duh. Njena slatka, krhka i promišljena ličnost blista kroz njenu žilavost, uprkos svemu što je izdržala u tako mladom dobu“, kazala je Howells.

Nakon što je ranjiva životinja spašena, Adine Roode, osnivačica HERD-a, odlučila je nazvati je “Khanyisa”, što na Shona jeziku znači “svjetlost”.

Sada se sretno oporavlja u sirotištu, koje je sagrađeno za rehabilitaciju i pomoć stradalim slonovima koji su raseljeni ili odbačeni.

Objekat se nalazi u rezervatu ​​Kapama, a namjerno je izgrađen kako bi bio u neposrednoj blizini stada Jabulani.

Dopuštanje dječjim slonovima da žive uz stado nešto je za što se misli da je dobro za njihovo emocionalno blagostanje i pomaže im da se lakše integrišu.

Web stranica objašnjava: “Kada spašeno siroče dođe u sirotište, skoro uvijek je traumatizirano i u mnogim slučajevima dehidrirano, izgarano u suncu i moguće ozlijeđeno. Zbog svoje visoke inteligencije i složenosti slonovi se bitno razlikuju od uobičajene divlje životinje. Njihove potrebe su raznolike i nijansirane i zahtijevaju posebnu vrstu njege”.