Najvrijednija američka automobilska kompanija koja posluje bolje nego tradicionalne industrijske kompanije Ford i General Motors zajedno

Tesla je postala najvrijednija američka automobilska kompanija u historiji koja zarađuje i posluje više nego tradicionalne kompanije Ford i General Motors zajedno.

Iako Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra 2019. godine, kad je kompanija zabilježila ogromnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka.

Iza ovog velikog uspjeha stoji ekscentrični investitor, inžinjer i pronalazač Ilon Riv Mask.

Njegova misija i cilj bio je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog otopljenja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Musk je osnivač i investitor SpaceX-a, OpenAI-ja, Neuralinka, Boring Companyja, kao i suosnivač SolarCityja i PayPala.

Bogatstvo jednog od vodećih svjetskih tehnoloških lidera trenutno se procjenjuje na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći dio je povezan s impresivnim razvojem Tesle.