NBA na žestokom udaru kritika zbog neotkazivanja sinoćnjih utakmica

Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) našla se na udaru kritika nakon što nije otkazala sinoćnje utakmice nakon iznenadne smrti Kobea Bryanta. Iako je bilo govora od odgađanju mečeva, na kraju je donesena odluka da se ipak odigraju.

U nekoliko snimaka možete vidjeti mnoge košarkaše i ostale članove košarkaške zajednice opustošene Bryantovom smrću, a po svemu sudeći neki od njih nisu bili u stanju da igraju.

Jedan od tih igrača Tyson Chandler iz Houston Rocketsa, koji sjedi na klupi sa suzama u očima i tužno odmahuje glavom.

Korisnik tviteraša tvitovao je snimak devastiranog igrača na kojem je pisalo: “Tyson Chandler očito je slomljen. Nisam siguran kako se ovi igrači mogu fokusirati na igru“.

I trener La Clippersa, Doc Rivers, je bio izuzetno uznemiren ovom viješću.

U intervjuu prije igre, 58-godišnji trener je viđen kako se guši kada govori o tome da je morao da kaže timu o Bryantovoj nesereći.

Ovo je samo šokantna vijest za sve nas – izvini što nemam puno za reći … jednostavno ne mogu. Moram ići razgovarati s timom i reći im da igraju neku igru“, kazao je Rivers u intervjuu.

Dok su neki fanovi tvrdili da Kobe ne bi želio da se utakmice prekinu, očigledno je da u mnogim slučajevima igrači nisu bili spremni za igru.

Jedan navijač košarke tweetao je: “NBA bi danas trebala otkazati svaku pojedinu utakmicu. Kako možete očekivati da će ovi igrači igrati znajući da je njihov prijatelj, suigrač, mentor i legenda upravo tragično poginuo? Oni su doslovno na klupi u suzama po kojoj cijeni? Ne bi trebali igrati. Nisu uredu“.

Još jedan korisnik Twittera imao je slično razmišljanje: “Zaista ne mogu izaći iz stava da je igranje NBA igara danas dobro, jer ‘Kobe bi to htio’. Jednostavno ne nasjedam na to. Bio je sjajan takmičar i želio bi da igraju. Ali ovo je poražavajuće. Igrači nisu bili spremni. Trebalo je otkazati“.

Značajan razlog zašto se NBA našla na udaru kritika je taj što je organizacija zagovornica mentalnog zdravlja, a prilično je očigledno da mnogi ljudi nisu bili u dobrom stanju mentalnog zdravlja nakon tragične smrti Bryanta i njegove 13-godišnje kćerke.

Košarkaški savez čak ima fondaciju pod nazivom NBA Cares koja kaže da je “posvećena pružanju podrške mentalnom zdravlju naših navijača, omladine i zajednice“.

Nakon vijesti o Bryantu, NBA je promijenila svoj Twitter cover u znak počasti pokojnoj košarkaškoj zvijezdi.

Povjerenik NBA lige Adam Silver objavio je juče izjavu kojom se osvrnuo na Bryantovu smrt, opisujući NBA porodicu kao “devastiranu”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)