New York Times pisao o zagađenju u Sarajevu: Gube se životi, stari automobili i grijanje na ugalj najveći krivci

Ugledni američki medij “New York Times” napisao je tekst o zagađenju zraka na Balkanu, a dotakli su se opasnog smoga u Sarajevu.

Navode da su veće gradove u balkanskim državama posljednjih dana pogodili opasni nivoi smoga, što je podstaklo nezadovoljstvo među građanima, ali i zvanična upozorenja stanovništvu da ostane u zatvorenom prostoru i izbjegava fizičku aktivnost.

U izvještaju Američkog programa za zaštitu životne sredine prošle godine se navodi da Sarajevo ima najveće koncentracije zagađenja zraka u Europi, dok u prosjeku ljudi koji žive na zapadnom Balkanu izgube do 1,3 godine života od zagađenja zraka.

List napominje i da je Vlada Srbije sazvala hitan sastanak radi rješavanja ovog problema, dok je policija u Hrvatskoj također pozvala građane Zagreba da koriste javni prijevoz.

“Velike koncentracije toksičnih čestica su stalna pojava tokom zima u Balkanskim zemljama, a najviše se pojavljuju zbog fabrika koje koriste ugalj kao gorivo, kao i zbog starih automobila i grijanja stambenih objekata na drva ili ugalj”, piše ovaj list.

“Dok većina gradova u regionu pati od ove pojave, najgore pogođeno je Sarajevo, okruženo planinama. U posljednjih nekoliko sedmica nivoi čestica PM10 u ovom gradu su dva puta veće, a nekada i do osam puta veće, od dozvoljenog zdravstvenog limita Europske Unije”, dodaje se u tekstu.