Nezadovoljna građanka: Spomenik palim borcima uskoro bi mogao biti srušen

Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora, podignut u krugu željezničke tvornice “Vaso Miskin Crni“, uskoro bi mogao biti srušen.

Kako jedna nezadovoljna građanka piše ovaj spomenik kod nekadašnje Centralne željezničke radionice, odnosno Industrije transportnih sredstava i mašina “Vaso Miskin Crni“, mogao bi biti srušen radi izgradnje novih stambenih objekata.

“U dogledno vrijeme očekujmo dozvolu za rušenje. Razlog su zgrade koje tek trebaju da niknu. Jedna od njih vidi se u pozadini. Klasični urbicid ili u prevodu nasilje nad gradom”, napisala je u svom postu Adisa Muratović- Muhović.

Spomenik su podigli radnici ove Tvornice svojim kolegama poginulim u Narodnooslobodilačkom ratu (NOR), 1941. – 1945. godine.

Gradnja spomenika započeta je 1959. godine, a dvije godine kasnije, 15. aprila 1961. godine, spomenik je svečano otvoren. Autor spomenika je akademski kipar Marijan Kocković.

Kako dalje navodi Muratović- Muhović, prvobitni spomenik (1959. godine) sastojao se od obeliska piramidalnog oblika visine oko šest metara, a na vrhu, spomenik je krunisan bronzanom bakljom. Na sve tri plohe spomenika bila su uklesana imena poginulih.

“Nakon rekonstrukcije (1986. godine), spomeniku je pridruženo još osam kamenih ploča, postavljenih polukružno sa lijeve i desne strane obeliska. Imena poginulih prenesena su sa obeliska na kamene ploče. Sa lijeve strane, na četiri kamene ploče, abecednim redom, ispisana su 133 imena radnika ove Tvornice, koji su tokom Drugog svjetskog rata stradali kao žrtve fašističkog terora. Sa desne strane, također na četiri kamene ploče, upisana su imena 153 radnika koji su poginuli u jedinicama NOVJ ili kao pripadnici NOP-a”, navela je Muratović- Muhović.

Međutim, 2013. godine spomenik se briše sa liste nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kao razlog za donošenje negativne odluke navedeno je da je u toku vođenja postupka utvrđeno je da “Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora i prve lokomotive ne posjeduje dovoljnu umjetničku i dokumentarnu vrijednost niti jedinstvenost i reprezentativnost da bi se mogao zaštititi kao nacionalni spomenik. Pošto je spomenik sagrađen u znak sjećanja na radnike Glavne željezničke radionice u Sarajevu koji su stradali kao žrtve fašističkog terora ili kao pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) na taj način posjeduje samo historijsku vrijednost odnosno vezu sa značajnim događajem u historiji”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)