Nova većina u Skupštini KS ponudila novi sporazum četvorki

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo predvođena SDA zajedno sa SBB-om i DF-om sačinila je novi sporazum i pozvala je Našu stranku, SDP, NiP i NBL da ga još danas potpišu, saznaje Klix.ba.

Prema pisanju ovog medija u prijedlogu sporazuma je navedeno da sjednicama Skupštine Kantona privremeno, a do izbora predsjedavajućeg Skupštine, predsjedava Smiljana Viteškić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS iz reda srpskog naroda, koja je ujedno najstarija zastupnica u Skupštini.

Dalje se u sporazumu navodi kako se on potpisuje u cilju stvaranja pretpostavki normalizacije rada Skupštine KS, a samim time i donošenja odluka kojim bi se osiguralo kontinuirano finansiranje korisnika Budžeta KS, odnosno pružanja usluga korisnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja, te Službe za zapošljavanje KS, ali i donijele potrebne odluke o izboru predsjedavajućeg.

Sve to, kako se navodi, imajući u vidu pismo visokog predstavnika od 15. januara upućenom Kantonu Sarajevu, te članu 30. B. Ustava KS kojim je propisano da “predsjedavajući i premijer KS ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda odnosno iz reda Ostalih“.

U sporazumu je predviđeno da ga potpišu Mirza Čelik (SDA), Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka) i Smiljana Viteškić, kao i predsjednici klubova.