Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Komemorativna akademija posvećena Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta bit će organizovana od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu, saopćila je Jevrejska zajednica BiH.

Komemoracija će početi na starom jevrejskom groblju “Borak” u Kovačićima polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama Holokausta, a zatim će u sali Jevrejske opštine u Sarajevu biti održana i centralna komemorativna akademija na kojoj će se obratiti predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci, a o holokaustu i njegovim posljedicama govoriće Husnija Kamberović.

U okviru komemorativnih aktivnosti u Galeriji Novi hram postavljena je i izložba “Put do Pobjede: historijski izvori svjedoče” koji zainteresovani građani mogu pogledati svakog dana osim subote, u vremenu od 14 do 18 sati. Izložba će biti postavljena do 31. januara ove godine.

“Pozivamo sve građane koji žele da odaju pijetet za šest miliona Jevreja koji su stradali tokom holokausta, da se pridruže međunarodnoj akciji sjećanja na nevine žrtve nacističkog režima. Ono što treba da učine je da se fotografišu sa natpisom #WeRemember i da fotografiju podijele na svojim društvenim mrežama”, navedeno je u saopćenju.