IMG 8a80c952b9b2cf84feb5b46c1acc75ce V

Obilježena 27. godišnjica stradanja Sarajlija na mjestu masakra u ulici Isevića sokak

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe obilježana je 27. godišnjica stradanja Ahmeta Ahmetspahića, Jasmine Kajanija, Asima i Azre Lačević, Senada Lagumdžije, Bajre Pinje, Aferdite Sadikaj i Jasne Šarić, a koji su svoje živote izgubili na mjestu masakra u ulici Isević sokak kod broja 23.

„Na današnji dan ubijeno je njih osmoro dok su čekali u redu za vodu. Među njima je bilo dvoje djece, dok je još 19 naših sugrađana tada lakše i teže ranjeno“, naglasila je uime Kantona Sarajevo sekretar Ministarstva pravde i uprave KS Indira Šulović, saopćila je Vlada KS.

 

Dodala je i kako treba stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njeni građani bili izloženi velikim patnjama, jer su bili najčešće gladni, žedni, promrzli….

„Najgora od svega toga bila je činjenica da su u takvim uslovima bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, pri čemu je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, a među njima i 1.601 dijete. Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku i nacionalnu pripadnost“, podsjetila je ovom prilikom na teške dane stradanja u Sarajevu sve prisutne Šulović.

Ramiz Holjan, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ’92-’95, kazao je kako u BiH ima, nažalost, puno sličnih mjesta gdje su agresori na našu državu izvršili masakre nad nedužnim građanima.

„Oni čiji najmiliji su stradali na ovaj način imaju tugu i jednu ranu neizlječivu“, istakao je Holjan. Naglasio je da ovakve rane ne mogu zarasti, jer izvršioci ovog i sličnih zlodjela nisu još nikada izvedeni pred lice pravde, niti adekvatno kažnjeni.

Istakao je kako sudstvo i tužilaštvo, nažalost, ne rade svoj posao, ali i još jednom iskazao nadu da će ipak svi zločinci biti uhapšeni i adekvatno kažnjeni. Pozvao je sve građane da dolaze na ove godišnjice i time pokažu da suosjećaju i nezaboravljaju sva zlodjela koja su se nedužnim građanima Sarajeva desila.

„Mi nećemo osvetu, nećemo da mrzimo, mi samo hoćemo pravdu, da sudovi rade svoj posao i pohapse zlikovce koji su ovo uradili i dosude im adekvatnu kaznu“, naglasio je Holjan.

Današnjem obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovale su i delegacije Parlamenta Federacije BiH, Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS te SDP BiH OO Stari Grad.