Općina sufinansira troškove certificiranja novogradskih firmi: Potvrdom kvalitete do inostranog tržišta

Ugovori o sufinansiranju troškova certificiranja potpisani su jučer u zgradi Općine Novi Grad sa predstavnicima sedam firmi s područja Novog Grada, saopćila je Općina.

Certificiranje proizvoda, usluga, proizvodnih procesa i osoblja, je proces kojim ovlaštene agencije potvrđuju određeni nivo  kvalitete, odnosno vrijednosti proizvoda ili usluga.

Kako je navedeno u saopćenju, ova Općina dvije godine sufinansira troškove certificiranja proizvodnih procesa, proizvoda i  usluga za privredne subjekte sa svog područja. To je jedna u nizu podsticajnih mjera koje provodi Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj s ciljem pružanja podrške ekonomskom razvoju na području ove općine.

Ovu podsticajnu mjeru kroz dvije godine ostvarilo je 15 kompanija koje su prošle proces certificiranja u različitim oblastima.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović smatra da je značajno da konkurentsku vrijednost koju naše kompanije ostvaruju svojim certificiranjem, lokalna zajednica podrži sufinansiranjem 50 posto troškova certificiranja. Kompanije koje su prošle proces certificiranja u prethodnom periodu i ostvarile pravo na sufinansiranje troškova od strane Općine, su u najvećem dijelu i izvozno orjentisane kompanije, što znači da je tim procesom certificiranja verificiran kvalitet koji one posjeduju.

“Inozemna tržišta, kako evropsko tako i svjetsko, priznali su kvalitet naših kompanija, što govori da mi kao Općina i država BiH imamo potencijal koji ćemo u narednom periodu razvijati, a to između ostalog znači povećanje broja zaposlenih ljudi. Svaki od ovih procesa je zahtjevao i nova zapošljavanja, veći nivo proizvodnje, izvoza, veći nivo investicija u proizvodne objekte, tako da sve to, zajedno sa onim što mi kao lokalna zajednica radimo, pravi bolju sliku, što je na neki način potvrđeno kroz  izvještaje i informacije relevantnih institucija federalnog i kantonalnog nivoa, koje govore o značajnom povećanju broja zaposlenih na području općine Novi Grad i istovremeno smanjenja broja nezaposlenih osoba“, kazao je Kahrović.

Firma Brojler d.o.o jedna je od korisnica ove podsticajne mjere. Zapošljava više od 300 osoba, ima svoju proizvodnju i preradu domaćeg pilećeg mesa ima 90 poslovnih jedinica. Aplicirali su za sufinansiranje Halal certifikata, klanja i proizvoda, kao i certificiranja osoblja da bi mogli provoditi te aktivnosti.

Izvoz na međunarodno tržište

Provent d.o.o  firma koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za mljekarsku industriju, također je ostvarila je mogućnost sufinansiranja certificiranja od strane Općine Novi Grad. Od ukupnog ostvarenog prihoda ova firma oko 70 posto svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište. Dobijanjem certifikata još jednom su potvrdili kvalitet svojih proizvoda što će svakako pozitivno uticati na predstojeći plasman na tržištu.

Jedna od potpisnica ugovora za sufinansiranje Halal certificiranja je Emina Latifović, vlasnica firme Heljdaeko d.o.o. koja je na tržištu BiH prisutna već 20 godina, a od prje nekoliko godina i na svjetskom. Svoje proizvode izvoze u zemlje Ujedinjenih Arapskih Emirata, Englesku i Australiju.

“Mi smo mala porodična firma, ali imamo velike razvojne kapacitete, želja nam je da firma nastavi i dalje kada više ne bude bilo nas koji smo je podigli, a moja nejveća želja je da mladi ljudi nastave ovim putem. Imamo oko 25 proizvoda na tržištu i među prvima smo dobili organski certifikat u BiH“, kazala je Emina.

Dodaje da su prve zasade heljede posijali prije 20 godina, što je rezultiralo velikim uspjehom. Sada su dobili i Halal certifikat, čime su potvrdili da heljdu siju na čistim bh. poljima, koja nisu zagađena hemijom, tako da ona dolazi iz prirode vrlo čista. „Bosanska heljda se smatra jednom od najčistijih i najboljih u svijetu. Halal certifikat podrazumijeva sve od zemlje, sjetve do konačne proizvodnje“, dodaje Emina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)