Poduzetni i inovativni mladi: Četiri srednjoškolke osmislile navigacijske naočale za slijepe

Lamija Ahmetagić iz Gračanice je zajedno sa svoje tri kolegice, na srednjoškolskom takmičenju Start Me Up High School predstavila pametni bežični navigacijski uređaj za slabovidne i osobe sa BPS-om.

Uređaj radi pomoću GPS-a i mapiranja okoline, a uz pomoć zvučnih talasa analizira okolinu i navodi korisnika.

“Kroz mnoge faze takmičenja koje se odvilo u subotu malo smo promijenile izgled naše inovacije zbog estetike i praktičnosti. Riječ je o globalnim naočalama za pozicioniranje, tj. pametni bežični navigacijski uređaj koji radi pomoću GPS-a i mapiranja okoline, a uz pomoć zvučnih talasa analizira okolinu i navodi korisnika. Korisnik bi bio osoba sa BPS-om ili generalno osoba sa problemima s vidom”, objasnila je za Sarajevsku seharu Ahmetagić, koja je vršila ulogu programera i PR menadžera.

Na ideju je došla Anesa Čutuna, sa kojom je Lamija stupila u kontakt preko Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

“Moja ekipa ima četiri člana i našle smo se preko ASuBiH-a, jer smo sve članice. Na ideju je došla Anesa Čutuna. Osim nje u ekipi je i Aida Alić, dizajner logotipa i zadužena za estetiku i Irma Drugović ekonomista i računovođa”, kazala je ova 16-ogodišnjakinja.

Start Me Up High School je najveće srednjoškolsko takmičenje u poduzetništvu, kojeg organizuje Internacionalni Burch univerzitet i Asocijacija srednjoškolaca u BiH.

“Takmičenje je jako dobro organizovano. Upoznale smo mnoge ljude, a ujedno i ostale ekipe. Zadovoljne smo svojim nastupom i povratnim kritikama, feedback je bio izuzetno konstruktivan. Radi kratkog vremena realizacije naše ideje, nismo imale završen prototip za takmičenje, stoga, nažalost nismo uspjele izgurati svoje mjesto u finalnom krugu”, kazala je srednjoškolka za Sarajevsku seharu.

“Naš uređaj nažalost nije realizovan zbog kompleksa izrade, ali se nadamo da ćemo vremenom, kroz druga takmičenja razviti naš uređaj. Nismo uspjele dobiti finansijsku podršku za njega, ali se nadamo da će neko prepoznati našu ideju i podržati nas”, zaključila je na kraju Ahmetagić.

Iako ideju nisu uspjele do kraja realizovati, ovakvi mladi zasigurno zaslužuju medijski prostor, koji bi im na neki način mogao biti “vjetar u leđa”, kako bi svojim idejama, radom i trudom doprinosili našoj državi, ali naravno i gradili sebe kao ličnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)