Potpisan ugovor za izgradnju pristupnih rampi i liftova za osobe sa invaliditetom na području Novog Grada

Općina Novi Grad potpisala je jučer ugovore za izvođenje radova na izgradnji pristupnih rampi i liftova-platformi za osobe sa invaliditetom, saopćila je Općina Novi Grad.

Ugovor su potpisali Dervo Čolakhodžić, šef Odsjeka za investicije i Emir Tutić, izvršni direktor firme “Sela” koja će izvoditi radove. Za ovaj projekat Općina Novi Grad je izdvojila 70.000 KM, a njegovom realizacijom invalidnim osobama bit će olakšano obavljanje svakodnevnih obaveza.

Projektom će biti obuhvaćene tri lokacije. Izgradit će se vertikalna platforma, odnosno lift za invalidne osobe u objektu Osnovne škole “Avdo Smailović” u Buća Potoku. Njenom izgradnjom učenicima koji se kreću uz pomoć kolica olakšat će se pristup učionicama, kao i njihovim roditeljima i drugim osobama sa otežanim kretanjem.

Da bi se invalidnim osobama olakšao pristup ulazima u zgrade kolektivnog stanovanja, ali i starijim osobama koje se otežano kreću, te majkama sa dječijim kolicima, planirana je izgradnja lifta u ulici Trg solidarnosti u ulazima broj 21 i 23, u MZ „Alipašino Polje – A1“. Obzirom da je ulaz u ovu zgradu sa terase, najoptimalnije tehničko rješenje je izgradnja vertikalne platforme kojom će se stanarima olakšati kretanje.

Kosa rampa gradit će se na ulazu u stambenu zgradu u ulici Ante Babića na broju 5, u kojem stanuju dvije porodice sa djecom koja se kreću uz pomoć kolica. Izgradnjom rampe olakšat će se svakodnevni život roditeljima koji su primorani po dva puta dnevno iz zgrade iznositi svoju djecu. Rampa će olakšati i drugim invalidima i osobama koje za kretanje koriste invalidska kolica.

“Općina Novi Grad već duži vremenski period implementira ovakve projekte i pomaže određenim kategorijama društva u savladavanju problema arhitektonskih barijera, ma gdje one bile, na javnim površinama ili u stambenim objektima. Imamo čak slučajeve da se te barijere nalaze u javnim objektima i taj slučaj ćemo ovim projektom tretirati, a u pitanju je OŠ „Avdo Smailović”, rekao je Čolakhodžić.

Emir Tutić ističe da je predviđeni rok za izvođenje radova 120 dana, ali da će se potruditi da radovi budu završeni i prije.

„Dajemo garantni rok, kako je to predviđeno tehničkom dokumentacijom, u trajanju od dvije godine nakon završetka radova. Trudimo se da budemo društveno odgovorni partneri i podržavamo ovakve projekte, pored toga što smo izvođači radova, i sa neke lične strane”, kazao je Tutić.