Poziv za mlade Instituta KULT: PROčitaj i PROmisli!

Institut za razvoj mladih KULT raspisuje Javni poziv za učešće na četverodnevnoj obuci za mlade (18 – 30 godina starosti), iz odabranih lokalnih zajednica.

Obuka se provodi u okviru projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Obuka će mladim ljudima pružiti mogućnost sticanja znanja i vještina iz oblasti kritičkog razmišljanja, političke edukacije te analitičkog pristupa dostupnim informacijama.

O obuci

Ova obuka će mladoj osobi, sa ili bez političke edukacije i iskustva, omogućiti da dostupne informacije emitirane u javnost od strane političkih vođa i/ili predstavnika političkih stranaka u BiH sagleda kroz prizmu kritičkog razmišljanja, shvatajući negativnu retoriku i uticaj koje tako plasirane informacije imaju na mlade i ostale stanovnike BiH, te kakav ambijent kreira u pogledu pomirenja i suživota na tlu BiH.

Obuka će pružiti mladim osobama znanja i vještine iz domena medijske pismenosti, analize političkog govora i komunikacije, te kritičkog promišljanja a potrebne da kreiraju kritički stav prema plasiranim informacijama, te da se upoznaju sa alatima i načinima kako analizirati informacije i imati pristup stvarnim i realnim podacima.

Nakon obuke, polaznici/e će imati priliku da praktično primijene znanja i vještine stečene tokom obuke provođenjem lokalne građanske inicijative koja će riješiti postojeći problem ili zadovoljiti određenu potrebu u lokalnoj zajednici. Lokalnu građansku inicijativu (LGI) je potrebno osmisliti zajedno sa mladim ljudima iz lokalne zajednice polaznika/ce, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

Kada?!

Obuka će se održati u dva termina i dva BiH grada i to:

  • 6 -10. februara 2020. godine – MOSTAR, Hotel Bristol
  • 13-17. februar 2020. godine – BANJA LUKA , Hotel Jelena

Zainteresirani mladi ljudi će moći pri prijavi izabrati grad u kojem žele pohađati obuku, u skladu s terminom koji im najbolje odgovara. Obuka traje 4 dana (četvrtak, petak, subota i nedjelja).

Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima radionica, o čemu će odabrani polaznici/e biti pravovremeno obavješteni.

Troškovi?!

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala tokom obuke.

Ko se može prijaviti?!

  • Mladi starosne dobi od 18-30 godina
  • Mladi koji dolaze iz: Bužima, Brčkog, Bileće, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Jablanice, Foče, Zvornika, Prijedora, Zenice, Cazina, Čapljine, Bugojna, Tuzle i Zavidovića.
  • Mladi koji su aktivni u lokalnim zajednicama (lideri/ce i aktivisti/kinje) bilo da su aktivni u nevladinoj ili političkoj sferi.
  • Mladi koji imaju želju i volju da se aktivno bave i rade na razvijanju kritičkog razmišljanja i političke edukacije.

Kako se možete prijaviti?!

Ukoliko si zainteresiran/a za obuku, ispunjavaš navedene kriterije, potrebno je da se prijaviš putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi na ovom linku!

Dodatne informacije moguće je dobiti i putem telefona 033/778-763 ili na email mirela.ajanovic@kultbih.org

Prijaviti se možete do 31. januara 2020. godine do 23:59 sati.