Prikupljen rekordan broj sredstava u akciji “Jedan slatkiš, jedno dijete”

Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini je i ove godine realizirala humanitarnu aktivnost “Jedan slatkiš, jedno dijete“ u svrhu prikupljanja slatkiša za djecu slabijeg imovinskog stanja, a tokom ove akcije na području čitave Bosne i Hercegovine srednjoškolci su sakupili 14.877 paketića u vrijednosti od 176.044 KM, saopćila je Mreža.

U ovoj humanitarnoj aktivnosti učestvovali su bosanskohercegovački srednjoškolci s područja deset kantona Federacije BiH i pet regija Republike Srpske. Iz Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini ističu da je u ovogodišnjoj akciji prikupljeno najviše paketića i novca otkada se ova humana aktivnost provodi. Do tog rezultata srednjoškolci su došli organizovanjem raznih aktivnosti i priredbi po školama, uličnim akcijama te posjetama firmama i institucijama i na taj način pokazali da su aktivni i predani s osjećajem humanosti i velikog srca.

“Prošla godina nije mogla bolje završiti, a 2020. godina bolje početi. Iskreno prezadovoljna sam ovogodišnjim uspjehom naše Mreže. Svaki kanton/ regija oborila je vlastiti rekord i sakupila mnogo više sredstava, što novca, što slatkiša. Ovo je samo početak onoga što ćemo raditi. Mislim da smo tokom mjeseca decembra pokazali šta je humanost i koliko srednjoškolci mogu uraditi. ‘Jedan slatkiš, jedno dijete’ mi je postala definitivno najdraža aktivnost. Sljedeće godine očekujem još bolje rezultate i nadam se da će se u akciju priključiti što više ljudi koji će se ugledati na srednjoškolce“, kazala je predsjednica Mreže Milica Papak.

Posebnu ulogu u svemu ovome imaju savjeti/vijeća učenika u srednjim školama koji su nosioci inicijativa, aktivnosti i pozitivnih promjena u školama.

“Ovom akcijom kao i ostalim koje provodimo kroz Mrežu savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini pokazali smo još jednom da smo mi mladi zapravo resurs koji država treba iskoristi. Ponosna sam na srednjoškolce čitave Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način učestvovali. Vidite, kada se male ruke slože – sve se može. 14.877 osmijeha smo izmamili ove godine, sljedeće godine ćemo više, sigurna sam“, naglasila je predsjednica Mreže Republike Srpske Ana Mirjana Vlačić.

Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u ovoj aktivnosti kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom vrijednom rezultatu. Aktivnost “Jedan slatkiš, jedno dijete” u nekim školama još uvijek nije završena te i dalje možete učestvovati.