Prvi put u historiji: Snimljeno spajanje i razdvajanje atoma

Prvi put u historiji čovječanstva naučnici su uspjeli snimiti video spajanja i razdvajanja atoma. To je proces koji se odvija na skali koja je 500.000 puta manja od promjera ljudske dlake.

Pomoću “naprednih metoda mikroskopije” fizičari i hemičari sa Sveučilišta Ulm u Njemačkoj i Sveučilišta Nottingham u Velikoj Britaniji uspjeli su uhvatiti vezivanje, a zatim razdvajanje dva atoma veličine između 0,1 i 0,3 nanometra, piše Sky News, prenosi Index.hr.

Zarobili su par atoma renija

Da bi to mogli ostvariti, upotrijebili su transmisijski elektronski mikroskop (TEM) kojim se putem visokoenergetskog uskog snopa elektrona može promatrati vrlo tanki uzorak. Pritom su se koristili ugljikovim nanocjevčicama, tankim šupljim cjevčicama ugljika, i s njima hvatali atome i molekule te ih pozicionirali gdje je bilo potrebno.

“Zarobili smo par atoma renija (Re) koji su spojeni i tvorili Re2. Budući da renij ima visok atomski broj, jednostavnije ga je vidjeti TEM-om nego lakše elemente pa smo mogli identificirati svaki atom tog metala kao tamnu točku”, rekao je hemičar Andrei Khlobystov sa Sveučilišta Nottingham

Prvi takav snimak

Renije je inače jedan od najrjeđih elemenata u prirodi. Radi se o srebrno bijelom, sjajnom i vrlo tvrdom metalu velike gustoće i visokog tališta. Atomski broj mu je 75.

Na videosnimku možemo vidjeti kako se dva atoma renija međusobno spajaju, a zatim kreću i vibriraju, prije nego što se rastave i prekinu vezu.

“Koliko nam je poznato, ovo je prvi put da su snimljeni razvoj, formiranje i razdvajanje atomske veze. Vjerujemo da bi jednom u budućnosti elektronska mikroskopija mogla postati opće prihvaćena metoda proučavanja kemijskih reakcija”, kazao je Khlobystov.