Sarajevo: Na snazi ostaje epizoda “Upozorenje”

Iako je došlo do pada koncentracije zagađujućih materija u zraku, iz Vlade KS poručuju da na snazi ostaje „Upozorenje“.

Danas je od ranih jutarnjih sati došlo do značajnijeg pada koncentracije zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Tako su jutros do 06:00 sati izmjerene slijedeće prosječne dnevne vrijednosti: Vijećnica 78,5, Otoka 45,5, Ilidža 34,1 te Ilijaš 208,2 µg/m3.

Međutim, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima se očekuje ponovna stabilizacija vremena, sa slabim vjetrom i bez padavina, sa mogućnošću temperaturne inverzije.

Od jučer su počele padati izmjerene vrijednosti, a od jutros je u značajnijoj mjeri nastavljen trend smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku. Usljed ovakvih vremenskih prilika izvjesno je da će ponovno doći do akumulacije polutanata u zraku, zbog čega je odlučeno da na snazi ostane epizoda „Upozorenje“.

Podsjećamo, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo danas je održan mirni protest pod simboličkim nazivom “Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona Sarajevo” kako bi građani iskazali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)