Smatrate da je vaš frizer skup? Donosimo vam cijene ove usluge u svijetu

Koliko su cijenjeni neki zanati kod nas a koliko su cijenjeni u drugim državama ponekad je suvišno govoriti. Recimo ukoliko odete u jednu Njemačku hljeb iz tržnog centra i onaj iz pekare su dvije potpuno različite cijene. Jedina je razlika što ovaj u tržnim centrima prave mašine, a ovaj iz pekare ruke.

Ruke su cijenjene

Nigdje se manje ne cijeni ručni rad nego kod nas. Kada kažemo kod nas ne mislimo generalno na BiH, već i zemlje okoline. Uvijek pokušavamo jeftinije da prođemo, ne razmišljajući o uloženom trudu, vremenu, troškovima. Još uvijek vrlo rijetko razmišljamo o tome koliko jedna osoba potroši vremena i sredstava da savlada neki zanat, recimo pravljenje pletenih korpi, ili u ovom slučaju pravljenje frizura.

Oslo najskuplje, Sarajevo nije ni uvršteno

Jakarta, Peking, Nju Delhi, Nairobi, Manila… Svi su to gradovi koji frizersku uslugu prodaju skuplje nego mi. Zapravo, Sarajevo nije ni uvršteno u ovu infografiku. A kako i bi, kada su cijene izražene u dolarima i one najjeftinije počinju od cijene od četiri i po dolara.

Tu smo mi negdje, a kreće nam se cijena od pet do sedam konvertibilnih maraka za muško šišanje, a ima i onih koji ovu uslugu prodaju za 3 KM. Sada dolaze neki novi, moderni, “berberi” koji itekako cijene svoj rad, pa malo i podignu vrijednost svoje usluge.

Oslo prednjači po visokoj cijeni frizerskih usluga, a usluga dostiže vrijednost od 77,72 dolara. Slijede ga Kopenhagen, Cirih i Štokholm. Sve do neke sredine infografika cijena ne pada ispod 20 dolara.

Sve cijene u svijetu: