Šta više šteti zdravlju: Mobitel, utičnica ili rendgen?

Korištenje mobitela samo 15 minuta dnevno za razgovor štetno je za zdravlje i povećava rizik oboljenja od raka mozga. Držanje mobitela blizu tijela općenito je štetno za zdravlje zbog velike količine radijacije. Spavanje blizu mobitela jako je opasno i štetno.

Veliki dio zračenja zapravo dolazi iz utičnice. Do radijacije iz utičnice dolazi zbog povezanosti utičnice s cjelokupnim mrežnim sistemom kuće. Kada nije spojen niti jedan uređaj u utičnicu, ona sama proizvodi velike količine radijacije koja je štetna za zdravlje. Kada je u utičnicu spojen neki uređaj, zračenje je dvostruko jače nego dok je uređaj samostalan.

Rendgen je najčešća radiološka i zdravstvena pretraga koja se zapravo sastoji od samog zračenja. Ipak, rendgen sam po sebi ne zrači toliko koliko zrače druge radiološke pretrage. Zbog njegovog malog zračenja sasvim je sigurno i nekoliko puta godišnje ići na rendgenski pregled ako za to postoji medicinski razlog.

Iako se općenito smatra da mobiteli najviše zrače, zapravo su utičnice te koje imaju najveći nivo radijacije i najštetnije su za zdravlje.