Stomatolozi savjetuju kako održavati oralnu higijenu: Šećer konzumirajte odmah nakon obroka

Stomatolozi nas često upozoravaju da je oralno zdravlje kao ogledalo općeg zdravlja. Zbog toga je važna oralna higijena, kao i svakodnevne rutine, kako bismo spriječili nastanak karijesa, a naš osmijeh održali blistavim.

Redovno pranje zuba

Svi smo mi ljudi – a svaki čovjek može griješiti, te zapostaviti neke osnovne higijenske navike. Pranje zuba najmanje dva puta dnevno je neminovno kako bismo očuvali zdravlje naše usne šupljine. Mnogi ne shvataju koliki je značaj pranja zuba pred spavanje, kako bismo odstranili ostatke hrane, koji su uzročnici karijesa.

Korištenje zubnog konca

Pomoću zubnog konca možemo ukloniti sve ostatke hrane između zuba, do kojih četkica ne može doprijeti. Koristite ga jednom dnevno – pred spavanje.

Posjete stomatologu

Mnogi imaju strah od posjeta stomatologu, ali se pokušajte zbog svoga zdravlja pod hitno osloboditi toga straha. Neke posjete mogu biti bolne, ali na dugoročnom planu bit ćete zahvalni sebi – ali i svom stomatologu. Preglede zuba treba obavljati najmanje jednom godišnje, kako bi se svaki kvar zuba mogao na vrijeme izliječiti.

Šećer kao uzročnik karijesa

Općepoznato je da je šećer među najvećih uzročnicima karijesa. Ukoliko ga se ne želite odreći, šećer konzumirajte barem nakon obroka, kada je povećano lučenje pljuvačke koja ispire usta i potpomaže zaštiti od bakterija.

Tečnost za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje usta ima antibakterijsko dejstvo, jer prodire u dijelove do kojih četkica ili zubni konac ne mogu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)