Testovi potvrdili: Epidemija koronavirusom počela na pijaci u Wuhanu, pogledajte prizore s te pijace

Testovi su potvrdili sumnje da je epidemija koronavirusa započela na tržnici morskih plodova Huanan u Wuhanu.

Stručnjaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su da je virus najprije zahvatio ljude, a preko životinja na pijaci hrane, gdje je navodno u prodaji sve, od zmija, štakora, dabrova, vučjih mladunaca, pa čak i koala, piše LADBible.

Kako je izvijestila državna novinska agencija Xinhua, CDC je rekao: “Trideset jedan od 33 pozitivna uzorka prikupljen je iz zapadne zone tržišta, gdje su se koncentrirali štandovi za trgovanje divljim životinjama“.

Rezultat sugeriše da je novi skok koronavirusa vrlo važan za trgovinu divljim životinjama“, dodaje CDC.

Gao Fu, direktor kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prethodno je za epidemiju okrivio to mjesto, rekavši: “Porijeklo novog koronavirusa su divlje životinje koje se ilegalno prodaju na tržištu morskih plodova u Wuhanu”.

Dodao je da je jasno da se “ovaj virus prilagođava i mutira”.

Svjetska zdravstvena organizacija također je izvijestila da je tržište morske hrane Huanan 1. januara 2020. zatvoreno zbog sanacije i dezinfekcije okoliša.

Prema izvještaju, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) bila je u redovnom i direktnom kontaktu s kineskim vlastima, kao i onima u Japanu, Republici Koreji i Tajlandu, od izvještavanja o tim slučajevima.

Ove vlasti podijelile su informacije sa WHO prema međunarodnim zdravstvenim propisima. Organizacija tako informira druge zemlje o situaciji i pruţa podršku prema potrebi.

Zapaženo je da je virus sličan SARS-u (teški akutni respiratorni sindrom), u kojem je ubijeno gotovo 800 osoba u periodu od 2002. do 2003. godine.

Međutim, kineske vlasti su navele da se virus, poput normalne gripe, može širiti tokom svog inkubacije i prije nego što se pojave bilo kakvi simptomi. Nešto što bi ga razdvojilo od slučajeva poput SARS-a i ebole i učinilo ga je mnogo težim za suzbijanje.

Prema WHO, period inkubacije može biti od dva do 14 dana.

Izvještava se da je u Kini preminulo najmanje 106 ljudi od novog virusa, koji je službeno nazvan “novi koronavirus virus 2019.” (2019-nCoV).

Od 27. januara, broj ukupnih slučajeva koje je Kina potvrdila porastao je na 4.515 – u odnosu na 2.835 samo dan ranije.

Vlasti su također u ponedjeljak potvrdile da je 50-godišnji muškarac preminuo u Pekingu, obilježivši prvu smrtnu smrt u kineskoj prijestolnici od virusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)