Uposlenici Zenicatransa odbili napustiti autobusku stanicu u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je deblokadu autobuske stanice koja je trebala biti danas u 8:00. Vozači Zenicatransa odbili su napustiti stanicu rekavši da je mogu napustiti samo ako ih iznesu, ali će se opet vratiti.

Kasumović je policiju pozvao da u 11 sati asistira u deblokadi stanice u zvaničnom dopisu koji je upućen MUP-u ZDK.

“Jučer smo dobili informacije da bi ovdje moglo doći do dramatične situacije, jer su bile najave da će doći policija, ali nema policije, da će doći zaštitarska agencija, ali nema ni njih. U svakom slučaju, ko god dođe, osim policije s kojom smo spremni razgovarati, imat će problema s nama, a pozvat ćemo i policiju da reaguje”, kazao je predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan u obraćanju medijima.

Dodao je da će tu ostati do četvrtka te pozvao građane da im se pridruže na protestima ispred zgrade općine za vrijeme sjednice 16. januara.

Blokada autobuske stanice traje već 15 dana, što je rezultiralo da putnici autobuse čekaju na gradskim autobuskim stanicama, benzinskim pumpama i drugim neadekvatnim mjestima.

Radnici su izvršili blokadu autobuske stanice u Zenici nakon što im je Porezna uprava blokirala račun zbog čega nisu mogli točiti gorivo u autobuse, primiti plate i tople obroke.