Vlast u Sarajevu osigurat će socijalno ugroženim građanima KS besplatne zaštitne maske i prečišćivače zraka

Vlada Kantona Sarajevo osigurat će socijalno ugroženim građanima ovog kantona besplatne zaštitne maske i prečišćivače zraka kao pomoć zbog izuzetno zagađenog zraka.

Premijer Edin Forto kazao je kako će u ponedjeljak održati sastanak s predstavnicima ambasada i stranih organizacija koje imaju sjedište u KS kako bi tražili finansijsku pomoć u rješavanju ovog problema s obzirom na to da budžet nije usvojen niti je donesena odluka o privremenom finansiranju.

“Ovo je nešto što se rješava na duži period. Donijeli smo interventne mjere koje se nisu dobro implementirale na terenu. Veliki je problem sankcionisanja vozila. Saznali smo da bez nekih zakonodavnih izmjena vrlo teško možemo isključivati ljude iz saobraćaja koji ne bi smjeli voziti ta vozila u ovim uvjetima. Mi sada nemamo mogućnost da sami sankcionišemo vozila još na tehničkom pregledu koja nisu u skladu sa standardima”, istakao je Forto.

Poručeno je i to da će narednim proglašenjem epizode Uzbune javni prijevoz biti besplatan kako bi animirali građane da koriste javni prijevoz, a ne svoja privatna vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)