Zbogom miteseri: Stručnjaci savjetuju kako se jednostavno riješiti dosadnih crnih tačkica

Prekomjerno lučenje masnoće (sebuma) u žlijezdama lojnicama prave problem milionima djevojaka svijeta. Kako nastaju ti dosadni miteseri i kako ih ukloniti dermatološko je pitanje stoljećima.

Kada prekomjeran sebum dođe u dodir sa zrakom, bakterijama i gljivicama on mijenja boju i pretvara se u mitesere ili takozvane komedone koji postaju izrazito vidljivi. Najprimjetniji su na T zoni- čelu licu i nosu.
Postoje dvije vrste mitesera, otvoreni i zatvoreni.

Kada sebum otvorenog mitesera dođe u dodir sa zrakom, on oksidira te nastaju crne tačkice, koje greškom dame načešće pokušavaju liječiti metodom istiskivanja. Najteže pravilo jeste da se miteseri ne smiju istiskati jer na taj način širite infekciju i nagomilavate dodatne tačkice.

Na razvoj mitesera utiču i psihička stanja kao što su briga i stres, pojedini lijekovi, boravak u vlažnim uvjetima, alkohol, cigarete i hrana. Prvenstveno se misli na šećer, mlijeko i mliječne proizvode. Nepravilna ishrana i neredovni obroci još su jedan razlog nastanka mitesera. Kod neredovnih obroka organizam luči linoleinsku kiselinu koja dodatno začepljuje pore. Neredovna njega izaziva dodatno začepljenje pora što dodatno utiče na povećanje neželjenih stanja na koži.

Nakon čišćenja lice kod kuće treba pravilno njegovati, kloniti se šećera, uzimati dodatke kao što su cink, crni kim te vitamin D u zimskim mjesecima. Potrebno je redovito raditi piling i nanositi masku te ukoliko je moguće koristiti što laganiji make up.

Najvažniji savjet za spriječavanje razvoja mitesera je svakako redovna dnevna rutina njege kože lica. Ne postoji pojedinačan proizvod koji ova stanja može spriječiti. Zato se savjetuje da se svakom dijelu lica posebno posvetite. Na vrlo jednostavan način to možete uraditi kroz četiri koraka.

Čišćenje

Ono će vam pomoći da sa kože uklonite ataložene mrtve stanice i druge nečistoće. Također, čista koža pomaže proizvodima da bolje apsorbuju sve zdrave sastojke kako bi vam dali optimalne rezultate.

Oči

Koža oko očiju je najosjetljivija na našem licu i natanja te zahtijeva posebnu njegu. Proizvodi bez mirisa i teških sastojaka moraju biti dio vaše rutine čišćenja lica.

Jačanje

Proizvodi koje ljudi jako često nanose kao jedinu njegu na kožu su serumi. Serumi su napravljeni tako da se brzo i efikasno apsorbiraju kako bi u najdublje slojeve kože doveli korisne sastojke za povećanje efekata krema za njegu kože lica. Zato ih nikada ne koristite same.

Hidratacija

Esencijalna hidratacija vam je potrebna jer pod različitim uticajima kako spolja tako i izvana vaša koža postaje dehidrirana i pore se dodatno začepljuju. Dnevna krema je značajna jer vašu kožu štiti od spoljnih faktora, a noćna jer pruža najznačajniju apsopciju svih sastojaka i dodatnu njegu.

Nakon što u svoj život uvedene redovnu jutarnju i noćnu rutinu njege kože, dodatni proizvodi poput maski i pilinga će biti samo pomoć pri još ljepšem izgledu vaše kože, a miteseri će biti prošlost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)