Zornić: Već smo pokrenuli postupak za štrajk upozorenja, moguće da se pretvori u generalni štrajk

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS Elvis Zornić kazao je za Sarajevsku seharu da je već pokrenut postupak štrajka, te da je vrlo moguće da se štrajk ukoliko se ne usvoji Odluka o privremenom finansiranju pretvori u generalni štrajk.

“Prije dva dana smo uručili Vladi i Skupštini KS, a i svim rukovodiocima organa državne službe, da ćemo mi u slučaju da se ne usvoji odluka o privremenom finansiranju do 31. januara, već 1. februara stupiti u štrajk upozorenja koji će trajati svaki radni dan u periodu od 11-12 sati dok se ne ispune uslovi, a već smo pokrenuli postupak pa se možda taj štrajk pretvori u generalni štrajk”, kazao je Zornić za naš medij.

Na pitanje da li će se stvari ubrzo riješiti obzirom da su danas SDA, DF i SBB ponudili sporazum četvorci Zornić je kazao da ne zna šta oni politički hoće i žele.

“Mi sad kao sindikati se ne možemo petljati u te stvari, niti možemo znati šta oni politički hoće i žele, jer ovo što oni sad rade je malo smiješno, nije Hrvat, nije Bošnjak nego Srbin… Činjenica jeste da smo mi taoci njihovih igara, ovo je samo za nas generalno gledajući kao radnike nastavak tih njihovih prevrtanja. Njima ako je u interesu da odblokiraju Kanton Sarajevo oni će sjesti najnormalnije i donijeti odluku”.

Obzirom da prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo ni dalje nije usvojen, za sada je neizvjestan epilog događaja. Iz samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo su već ranije upozorili da ukoliko se sjednica koja je zakazana za 16. januar također otkaže, da će organizovati štrajk upozorenja.

Sjednice Skupštine Kantona Sarajevo se već nekoliko puta prekidaju zbog neispunjavanja kvoruma za njeno održavanje.

Ukoliko se uskoro ne usvoji Odluka o privremenom finansiranju za period od 1. januara do 31. marta moglo bi doći do blokade svih isplata u javnim institucijama, te postoji bojazan da 23.000 zaposlenih u KS ostane bez plate.